Our Blog

Urbanistul este profesionistul care are grija ca terenul pe care se va amplasa noul imobil sa respecte regulamentul urbanistic din zona respectiv. Acesta din punct de vedere deontologic are o pozitie impartiala , si avand ca obiectiv profesional protejarea zonelor deja constituite si imbunatatirea acestora prin propnerea de functiuni adecvate cu cele existente in zona respectiv.

In acest moment beneficiarul nu cunoaste foarte bine care este aceasta diferenta intre urbanist si
arhitect. In mare parte clientii sunt putin confuzati deoarece rolul urbanistului foarte mult timp a fost jucat de catre Arhitect , rezultatele fiind dupa caz, mai bune sau mai putin bune. Urbanistul este specialistul cu o viziune mult mai ampla decat cea a arhitectului si in acelasi timp, profesional vorbind, este antemergatorul arhitectului , anticipand anumite aspecte. Arhitectul este personajul creativ si bogat instruit din punct de vedere tehnic al detaliilor , raportate la materialele folosite in zielele noastre.

Un bun urbanist are ca obiectiv principal , grija de a pune in valoare, prin studiul amplasamentului dat, opera arhitecturala realizata de catre arhitect la tema beneficiarului.

Prin simplul fapt ca meseria de urbanist se refera la implementarea proiectului de arhitectura conform regulamentului in vigoare se vor evita greselile estetice care astazi de cele mai multe ori devin violente vizual.

De cele mai multe ori, clientul este cel care este pus in ceata, atunci cand la primirea certificatului ii este solicitat : PUD (Proiect Urbanistic de Detaliu ) sau PUZ (Proiect Urbanistic Zonal) , de cele mai multe ori acesta nestiind despre ce este vorba. In cele mai multe cazuri, clientul traieste in confuzia ca aceasta noutate PUD / PUZ o va rezolva arhitectul, pe care deja il arvunise pentru proiectul de arhitectura …. Este de preferat impartirea acestor doua domenii , nu doar din perspectiva financiara, insa este important ca urbanistul sa isi faca treaba ca un profesionist , si prin grija acestuia sa poata oferi arhitectului cele mai bune solutii de amplasament, conform regulamentului si totodata si arhitectul sa poata sa isi focuseze toata atentia spre a livra clientului un proiect de calitate. Echipa noastra care este formata atat din Arhitecti cat si Urbanisti are ca si concept de lucru , ca fiecare specialist sa isi rezolve partea sa de proiect care ii revine , insa de cea mai buna calitate.

In aceasta vara am reusit sa ajung in vizita incognito sa zicem asa .., in noul ,, ansamblu rezidential ” Popesti Leordeni – Dimitrie Leonida  (vezi link : http://www.sudrezidential.ro/ ). Din punctul meu de vedere ca si urbanist , din primele cateva minute petrecute pe zona respectiva, am reusit sa fac o analiza fara prea multe greutati de unde a reiesit ca acolo este un dezastru. Am si intrebat la un momendat, daca cei care se muta acolo sunt cumva platiti pentru a popula respectiva zona… Pe respectiva zona , in trecut zona serelor Popesti-Leordeni , nu poate fi denumita nici pe departe ansamblu rezidential …. Nu exista locuri de joaca …. Nu exista vegetatie organizanta …. nu exista spatii de recreere – socializare – relaxare. Tot ce sa proiectat si construit acolo este sub umbrela haosului si disperarii de a vinde cat mai multi metri patrati. Nu este normal sa dai 45-50000 de Euro pe un apartament, dar sa nu ai un trotuar pe care sa mergi pana la metrou… este penibil.

Si rezultatele nu au intarziat sa apara … mai exact in aceasta toamna, dupa o ploaie de scurta intensitate locul a aratat cam asa … ( vezi link: http://www.realitatea.net/cosmarul-locuitorilor-din-popesti-leordeni-strazi-inundate-la-fiecare-ploaie_1838403.html ) . Acestea sunt rezultatele , de cele mai multe ori iremediabile, cand Urbanistul este exclus , sau cand proiectele de urbanism lipsesc cu desavarsire …

In incheiere ca si punct de vedere personal , am dori ca asemenea dezastre sa nu se mai repete. Acestea pot fi evitate inca din faza de proiectare daca aceasta exista si este respectata pana la implementare.

illustration 7 300x186 Rolul unui Urbanist in realizarea unui proiect de succes

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *