Apartamente și garsoniere direct în curtea casei

Cum poți avea propriul tău bloc în grădina casei tale si ce inseamna Apartamente si Garsoniere in blocuri mici?

În ultimii ani, aproximativ 10-13 ani, ideea de a avea o casa, a devenit nu de putine ori un motiv de specula. Simtul romanesc, de multe ori dus la extrem de a avea o proprietate, a dat noi forme dezvoltării imobiliare mai ales din București, dar nu numai.

Acest articol iei va aduce următoarele informații:

Structura articol

 1. Ce înseamnă a avea un spațiu de locuit
 2. De ce un apartament
 3. Ce așteptări ar trebui sa ai de la un apartament
 4. Cum ar trebui sa iei configurezi criteriile de selectie
 5. Cum sa nu te păcălești la achiziția unui apartament
 6. Unde sa nu cumperi
 7. Cum poti da valoare banilor tai
 8. La ce ar trebui sa fii atent la momentul unei vizite de achizitie

Acest articol ar trebui sa iei fie precum un ghid în țară orbilor pe terenurile haotice și anapoda dezvoltate.

Amenajare interioara de apartament

1. Ce înseamnă a avea un spațiu de locuit

A avea un spațiu de locuit, presupune în prima faza, dobândirea unui drept, de a deține. Acest drept iti este conferit pe baza bugetului pe care îl vei pune jos la achiziție, fie în mod cash fie în sistem de rate pe 30 de ani.

Acest drept aduce după sine niște responsabilități morale , dar și practice de a deține o locuință. Modul de a fi proprietar, de cele mai multe ori iei va fi un suport ideea în dezvoltarea ta personală în viață, însă câte odată poate deveni și opusul, separarea fiind una foarte fina.

De cele mai multe ori, în calitate de cumpărător, este foarte posibil sa nu știi ce presiune acest pas, însă imagineaza-ti ca pe parcursul acestui articol este un simplu om, ce se pregătește sa meargă la o vizionare stabilita cu un agent necunoscut.

2. De ce un apartament?

Aceasta întrebare de cele mai multe ori este o întrebare non-sens. Nu putini, dintre cei care iei cumpara un apartament, de fapt visul lor este la o casa adevarata. Cu aceasta gândire, din start drumul se configurează a fi greu, alegerea ce va urma, fiind decisă de o potenta financiară.

Dacă insa opțiunea, vine desenata de plăcerea de a locui într-un apartament, atunci situația va fi cu totul și cu totul altfel expusa.

Un apartament, sau o grasoniera, poate o soluție suficientă, valabilă în câteva situații:

 • când bugetul este limitat
 • când exista o dorința reala, de a locui la apartament
 • când Abilitățile de mentenanță a unei case la curte, nu coincid cu disponibilitatea proprietarului.
 • atunci cand perspectiva de locuire, sau factorul de mobilitate spre un alt oras, este una de luat in calcul.

3. Ce așteptări ar trebui sa ai de la un apartament

In primul noul tau apartament va deveni casa ta. Acest lucru poate fi atat pentru o scurta perioada de timp, dar uneori poate fi pentru o viata. Un aspect foarte important este si momentul achizitiei. Ce inseamna asta?!

Pai este posibil sa faci achizitia unui apartament intr-un moment al vietii in care este posibil sa fii intr-o formula restransa. Va trebui sa iei in calcul si o solutie de schimbare pe viitor, sa ii spunem Up-grade.

Bloc de apartamente

Ca si asteptari, in materie de spatiu locativ, ar trebui sa ai precum cele de mai jos:

 • sa fie intr-un imobil curat
 • aproape de mijloacele de trasnport
 • intr-o comunitate bine construita ( adica cu oameni educati )
 • sa intimitate
 • sa beneficiezi de functionalitatea tuturor dotarilor ( apa,lumina naturala, ventilatie, lift etc)

Vizioneaza clipul de mai jos pentru cateva indicii la care sa fii atent atunci cand cauti sa cumperi un apartament.

4. Cum ar trebui sa iei configurezi criteriile de selectie

Atunci cand pleci in cautarea unui apartament, trebuie sa iei in calcul asa cum am spus si mai sus ca poate fi pentru o durata de timp nedefinita.

Localizarea

Trebuie sa te gandesti prima data, inainte de a te gandi, cum se va desfasura viata profesionala, dar si a familiei. Este foarte important sa vezi unde si cum se raporteaza aceste apartamente si Garsoniere in blocuri mici, fata de locurile de munca, dar si de scoala copilului sau a copiilor….. bine… in aceasta perioada mai greu… cu scoala on-line.

De asemenea este foarte important sa vezi cum este relationat fata de mijloacele de transport, dar si de cele mai frecvente rute pe care le vei face cu masina.

Tot la localizare, si aici chiar o sa detaliez, ar fi faptul ca este bine sa fi atent si la zona unde este amplasat blocul.

Pai sa o luam sistematic…. in primul rand…. am plecat de la ideea de a cauta un apartament intr-un bloc… si un prim aspect ar fi ca acesta trebuie sa fie pozitionat fie intr-un complex de locuinte colective ( blocuri ) , condominium, unde sa ai asigurate toate facilitatile necesare unei comunitati de locuire colectiva.

Mergand mai departe pe aceasta idee…. NU CUMPARA APARTAMENT, IN BLOC INTRE CASE!

Nu vei face nimic altceva decat sa iti finantezi propria teapa. In primul rand, vei accesa o comunitate, pe care nu o vei atinge niciodata. Logica este simpla, nu poti face parte din accea comunitatea, care este situata la un layer de tip orizontal terestru, si tu te afli intr-o micro-comunitate pozitionata pe verticala inghesuiti in apartamente si garsoniere in blocuri mici

Masini parcate

Nu aveti tehnic cum sa fuzionati, si vei fi tot timpul un intrus.

Pe de alta parte, din punct de vedere moral, vei fi o caramida bine pusa si zidita, la operatiune meschina, de macelarire a unui tesut urban residential de case.

Iti pot da multe exemple de blocuri ,,fantoma” aruncate printre case, insa unul cel mai elocvent, ar fi cartierul Bucurestii Noi, care sporadic a fost bombardat de mini blocuri, ciurperci plantate printre case.

Pe langa incarcatura morala, de a fi parte la ruperea unei comunitati, sa stii ca acele mini-blocuri, iti vor aduce si tie multe compromisuri, pe care eu iti spun ca nu le vrei!

Colegul meu Arh. Mihai Pavel, a petrecut mult timp, analizand acest subiect, si poti citi pe larg un articol special pe subiectul asta AICI

De asemenea intr-un mod cat se poate de explicat poti vedea si clipul de aici pe aceasta tema

Locuinte colective mici – nu exista!

Dotarile

Cand spun dotari, nu ma refer la aer conditionat, sau centrala termica, ori boiler electric…

Nu.. Ma refer la : loc de parcare dedicat, nu ar fi nici normal si nici corect sa iti lasi masina pe strazile si asa supra pline. Locul de parcare este un drept, pe care apartamentul si constructia in sine si l-au castigat odata cu obtinerea Autorizatiei de Construire. Eu personal nu sunt de acord nici cu plata separata a locului de parcare. Aceasta nu este decat o sa strategie de marketing, meschina, deoarece in fapt, fara acel loc de parcare garantat, beneficiarul nu putea obtinea autorizatia de construire, deci…. ar trebuie sa vina odata cu apartamentul.

Ai putea sa spui si porblema ca iti doresti sa ai acces la un loc amenajat pentru preluarea deseurilor in mod selectiv. Stiu la noi inca pare SF.

La fel, este foarte normal sa iti doresti si un mic loc de joaca, pe care sa il poti utiliza, pentru ca… acolo se vor muta niste oameni nu?!

Daca te muti intr-un complex de locuinte, nou construite, in prima faza, de populare ar trebui sa beneficiezi si de un lift de marfa, cu care sa iti poti duce mobila, fara sa strici lifturile de persoane. Vezi aici un articol despre cum sa iti amenajezi un apartament intr-un stil minimalist.

5. Cum sa nu te păcălești la achiziția unui apartament

Pai raspunsul ar fi simplu: nu alege nu cumpara apartamente facute – realizate de mantuiala!

Uneori, daca propria privire nu este specializata in recunoasterea unei ,,bombe” cu 4 pereti, apeleaza la un arhitect. In ziua de zi, il poti gasi aproape la orice colt de strada, posibil sa te si plateasca sa el sa vina cu tine in calitate de consultant 😂.

Un arhitect, iti va scoate la iveala multe neconformitati, si parti neclare din acel apartament, uneori exagerat prezentat si fortat prezentat de catre un agent mai mult sau putin manierat.

Poate ca in prima etapa, o sa faci rabat la bucatarie…. cred ca poate fi notabila precum prima greseala. Iti recomand sa nu te ,,arunci” la apartamentele cu bucatari open-space sau de tip kitchineta. Noi suntem altfel construiti, si nu vei comanda toata viata mancare, si plus de alta, un alt motiv pentru care bucatariile open-space la noi de multe ori sunt inutile si proaste, este si datorita ventilatiei naturale necorespunzatoare. Deci NU Bucataria Open-Space

Idei despre cum sa fie o bucatarie vezi aici

Un alt lucru, pe care ar fi bine sa il cauti si sa il ceri cu prioritate, ar fi ventilatia naturala la baie si bucatarie. Amebele zine sunt, zone speciale intr-o casa, si ventialatia si volumul de aer proaspat de care au nevoie este mereu considerabil important. Deci NU apartament fara baie cu ventilatie naturala!

Daca alegi intr-un bloc de minim4 etaje, in prezent, este necesar sa beneficiezi si de LIFT. Uneori, poti face o exceptie, mai ales daca alegi un apartament la un etaj de genul …2/3.

6. Unde sa nu cumperi

Asa cum am zis si mai sus, NU cumpara intre case!

De cele mai multe ori, se va dovedi o investie grea si din nefericire, problematica.

Sa evadezi dintr-o alegere gresit de tip acesta poate fi complicata situatia, nu imposibila, dar cu complicatii…

NU cumpara in demisol!

Demisolul este o semi-inventie, insa nu a fost niciodata conceputa sau gandita cu rol locativ. Acestea au rol de depozitare si garare.

Daca blocul este cu parter suspendat ( adica parter gol si facut parcare ) nu cumpara la primul nivel !!!!

Daca plafonul parcarii de suprafata nu este termoizolat, si de multe ori nu este… tu, vei dormi in frig! Poti sa faci si focul in mijlocul casei! De obicei tavanul parcarilor ramane neizolat, frigul fiind parte din casa ta…deci NU!

NU apartamente si garsoniere in blocuri mici ! cumpara daca observi ca nu beneficiezi de suficienta lumina naturala, sau daca observi de pe geamul tau, urmatorul bloc la mai putin de 10 metri.

7. Cum poti da valoare banilor tai

Bani tai pe care ii vei investii pot capata valoare, doar atunci cand stii ceea ce vrei. Este foarte important modul cum asezi propriile cerinte. Daca cerintele si dorintele tale sunt ambigue, vei primi un produs pe masura.

Nu spun acum sa fi pretentios/ pretentioasa, in mod gratuit, insa selectiv si atent este necesar.

8. La ce ar trebui sa fii atent la momentul unei vizite de achizitie de Apartamente si Garsoniere in blocuri mici

Este foarte important sa observi comportamentul vanzatorului sau agentului. Nu uita, ca acesta prin simpla definitie va prezenta si livra toata informatia cu persuasiune si cuvinte frumoase.

Totoadata sa fii atent si la veridicitatea informatiilor stiute pana sa ajungi la vizionare, din anunturi, si sa incerci sa vezi daca se valideaza in timpul vizitei.

Incearca sa fi atent la comunitatea unde vei ajunge. Da o tura sau mai multe pe strazile vecine, vezi cum se prezinta comunitatea din imediata vecintate

Fara cele de mai sus, nu fa nimeni in locul tau, care sa le dea atentie.

Spre deosebire de anii trecuti, in acest moment, ai la indemana informatia si posibilitatea de a te documenta si informa.

Nu uita, alegerile iti apartin in toatalitate si as ar trebui sa fie.

Sper ca acest articol sa te ajute.

Pe mine ma gasesti si pe YouTube, si acolo am materiale care iti pot fi utile, deci daca vrei apasa butonul de subscribe.

Share this:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email