Arhitectul Postpandemic

Rolul Arhitectului in pandemie si post pandemie

Arhitectul in Pandemia generata de virusul SARS COV 2 – ( Coronavirus sau COVID-19 ).

Ultimele luni au supus populatia globului, in acelasi timp, la un exercitiu suprem.

Lumea de pe intreg globul are nevoie de o vesta de salvare. Multi o percep a fi un vaccin insa este vorba de mult mai mult decat atat. Este esentiala aceasta experienta si de a sesiza rapid schimbarile.

Toata aceasta poveste va produce schimbari asupra unor lucruri cu care noi am fost obisnuiti la un nivel cognitiv.

Desigur o mare parte dintre oameni nu vor percepe necesitatea. Rolul unor schimbari ce vor trebui realizate in urma acestui exercitiu, este vital. Aici apare si menirea specialistului oricare ar fi el. Fie ca este vorba de specialist arhitect , economist , medic , chirurg , pediatru , psiholog etc….

Un nou inceput

Tot ceea ce stiam pana acum, se va supune schimbarilor. Acesta este primul pas pe care trebuie sa il perceapa fiecare individ in parte.

Este important sa stim când este momentul sa apasam pe butonul de salvare / adaptare.

Rolul Arhitectul in pandemie si dupa pandemie

Ce trebuie sa faca arhitectul in acest spectacol?

In continua schimbare si adaptare

Pai … in primul rand trebuie sa inteleaga foarte bine situatia. Acesta trebuie sa fie pregatit sa conclucreze la un nivel pluridisciplinar. Un arhitect care nu poate realiza acest liant este doar un foarte bun Design-er de obiect … si atat!

In acest moment, Arhitectul trebuie sa isi ia pelerina de vizionar, precum in trecut.

Arhitectul imbraca frumoasa lui pelerina pentru vizitele pe santier. Acum santierul este omenirea. Acesta are nevoie o noua viziune!

O noua viziune nu mai este suficienta sa fie pe o sigura directie.

Trebuie sa intelegem ca am ajuns totusi la un nivel de dezvoltare destul de avansat.

Avem nevoie de o viziune pe un spectru cat mai larg si cu mai multe directii. Sunt necesare mai multe axe active in tandem.

Sa revenim mai aproape la rolul sau in practica.

Exercitiul pandemic ne-a transmis un mesaj important, si anume ca avem nevoie de spatiu.

Distantarea sociala este de fapt o distantare fizica nu neaparat sociala, si asta ar fi o parte pozitiva.

Chiar daca rezolvarea acestui virus isi va gasi leac prin vaccin sau cocktail medicamentos. Acest exercitiu a venit intru-un moment in care populatia era nepregatita. Trebuie inteles ca o astfel de situatie poate avea oricând in viitor un factor ,, x ” de repetitivitate.

In ultimii ani totul a fost gandit in eficientizarea cat mai minutioasa a spatiilor de lucru, prin dimensionarea cat mai exacta, acum trebuie sa revenim asupra acestui aspect. Sunt necesare metode noi de proiectare sau de reproiectare.

A fost un scenariu cu o probabilitate mica astfel incat a fost tinut cat mai mult deoparte.

Acum este necesar sa reorganizam spatiile, si sa intelegem ca un scenariu, foarte mic probabil, poate deveni oricând o realitate.

Asta este unul din rolurile arhitectului ca profesionist, sa puna pe hartie chiar si scenariile putin probabile.

Specialistul proiectant postpandemic

Cine este si ce trebuie sa faca ?

Generarea de noi solutii in arhitectura

Este un moment fara precedent in care fiecare specialist, ar trebui sa apese pe propriul sau buton de reset. Suntem la finalul lui unui capitol incheiat fara o pregatire in prealabil, si pusi in fata unui nou capitol.

Sa vedem inseamna si ce ar fi de facut.

In primul rand este necesara implicarea profesionistului ce are in spate o specializare, oricare ar fi aceasta. In situatia de fata arhitectul trebuie sa isi identifice corect si rapid specializarea. Este foarte importanta expertiza pe care a dobandit-o pana la acest moment.

Arhitectul in acest moment are un timp foarte limitat de adaptare, si pentru asta este necesar sa iasa din zona sa de confort, din cuibul sau si sa devina activ.

Asa cum am spus si mai sus, este momentul in care trebuie sa accepte ca pentru a lansa o solutie corecta.

Solutia trebuie adaptata acestei situatii fara precedent,si este neaparat necesar sa se lucreze in echipa si in sistem plurdisciplinar.

Asocierea cu specialisti din alte domenii va ajuta foarte mult.

Se va realiza o identificare corecta a situatiei existente, si apoi generarea de noi solutii.

Acest proiectant are nevoie si de o baza , un cadru bine definit pentru viitor.

Planurile de urbanism si noile reglementari urbane, se vor realiza cu alte norme, unde foarte posibil vom evita conglomerarile urbane pe cat de mult posibil.

Acolo unde se va putea, realizarea unor nuclee usor de securizat va fi o solutie foarte buna.

Dezvoltarea urbana, postpandemica, pentru a inmagazina aceasta experienta, se va replia pe sistemul satelitar.

Un sistem satelitar spre exemplu iti permite o dezvoltare a unor unitati adiminstrative rapid interconectate.

Atunci când in situatii precum o pandemie sau un hazard acestea pot fi rapid securizate.

Re-proiectarea existentului

Ce facem cu ceea ce avem deja proiectat si realizat?

Evident nu putem anula, demola…. In aceasta situatie Arhitectul este pus in situatia unei asa zise corecturi la fata locului. Uneori este mai greu si mai costisitor sa modifici decat sa realizezi ceva de la zero.

Aici este un challenge. Un moment pe care noi ca specialisti ar trebui sa il fructificam pe deplin. O abordare optimista a unui exercitiu profesional, astfel incat sa generam noi solutii marginea provocarilor.

Este necesara o abordare dintr-o perspectiva cat mai sustenabila si cu un impact cat se poate de minimizat asupra mediului.

Locuintele

Individuale – familiale

Daca vorbim despre locuintele individuale aici nu apar multe modificari. Modificarile postpandemice aduse asupra unei locuinte de tip casa pentru o familie, cel mai probabil vor fi realizarea unui birou sau camere. Acestea vor fi utilizate pentru homeoffice, momentele de remotework.

Pentru case un alt element ce ar putea beneficia de atentie si o regandire, ar putea fi spatiul exterior. Fie cu o re-amenjare pentru relaxare, sau cu realizarea de microgarden pentru legume.

Locuintele colective

Pentru imobilele situate pe mai multe niveluri. Modificarile primare vor fi la spatiile comune, unde vor fi prevazute solutii de aerisire naturala cat mai eficiente si dezinfectare.

Spatiile de birouri

Aici provocarea va fi una mai complexa. In ultimii ani proiectarea spatiilor de birouri s-a realizat foarte mult pe conceptul openspace. Acest concept de open space, a devenit foarte rapid un model. Usor de implementat, avand la baza foarte multe argumente tehnico economice.

De aici a evoluat concpetul de open space

Realizarea unei cladiri de birouri, prespune adoptarea unor norme foarte riguroase. Astfel amortizarea investitiei, sa se realizeze intr-un timp cat mai scurt. Totodata reglementarile privind normele de poluare cer cu nota din ce in ce mai riguroasa realizarea unei cladiri sa se realizeze in baza unor indicatori de sustenabilitate.

Multi dezvoltatori sunt orientati cu viziunea lor, foarte puternic orientata catre investitia pret per metru patrat. Obtinerea certificarilor ( BREEAM , LEED – despre aceste certificari cititi aici ) fiind un alt obiectiv al investitorilor.

In consecinta adoptarea sistemului operativ de open-space a devenit cel mai frecvent in zona cladirilor de birou.

Birou Open-space dupa pandemie

Avantajele sunt de ordin numeric. Atat in ceea ce priveste numarul de angajati, cat si pretul alocat per angajat pentru spatiul utilizat/inchiriat. Conceptul de open-space, a nuantat foarte tare solutiile de eficientizare si optimizare in multe business-uri.

Chiria devine ieftina si posibilitatea unei relocari. In alt spatiu mai mare sau mai mic se poate realiza mult mai usor. Acum a venit un moment, in care birourile open space nu ne mai confera siguranta.

Vedem foarte bine ca anumite reduceri de costuri, in timp, pot deveni periculoase pentru intreaga economie. Acest lucru deobicei se intampla ciclic. Chiar si asa, nu putem sacrifica o generatie activa doar pentru un principiu economic, cu nota probabila.

Situatia de fata, a pus multe companii sa traga rapid de maneta de urgenta. Pentru a isi ,,salva” angajatii a fost adoptarea sistemului ,, work from home ” ( aici regasesti un articol despre work-from-home).

Care sunt masurile in domeniu ?

In tot acest timp fiecare si-a facut propriile sale exercitii despre ceea ce este de facut. Este evident ca nu orice business poate functiona ,, work from home” ….

Si atunci ce facem ?!

Pai suntem in situatia de a interveni asupra spatiilor pe care le avem cu masuri rapide de genul:

  • Metode de co-working – venitul la birouri in ture si schimburi, astfel inca sa se poata producea aceasta distantare.
  • Trierea si selectia angajatilor in functie de experienta si pozitionare ierarhica in companie in remote work.
  • Repozitionarea angajatilor la distante cosiderabile
  • Compartimentarea spatiilor deschise pe cat posibil in spatii subdivizate
  • Utilizarea unor norme de siguranta si igiena individuala sporita.
  • Reducerea interactiunii sociale la birou.
Spatiu coworking

Astfel de masuri sunt masuri de urgenta, insa din punct de vedere social, impactul lor poate fi devastator.

Spatiile de productie

Economia fiecarei tari este puternic sustina de catre capacitatea de productie. Odata oprit procesul de productie, cad foarte multe alte structuri si subdomenii economice. Fara productie, procentul de economie activa scade, si totul se produce in lant exponential in descrestere. Pentru mentinerea economiei active este necesara productia. Prin repornirea activitatilor de de productie, sunt necesare normele si masuri epidemiologice foarte stricte.

Ce face arhitectul aici ?

Aici trebuie sa intervina asupra proiectului si sa inglobeze rapid masurile specialistilor epidemiolgi, prin reconfigurarea zonelor de lucru. Este necesar sa analizeze fiecare spatiu dintr-o unitate de productie. Astfel va putea pozitiona corespunzator si in siguranta factorul uman.

Sistemul de lucru trebuie atent regandit. Angajatii / manipulatorii echipamentelor sa isi poata realiza munca fara o interactiune fizica. Utilitatea spatiului trebuie atent regandita.Unele unitati de productie, pot aloca anumite spatii de depozitare sa poata prelua functiuni de productie. Asta va duce la expedierea masiva a stocurilor.

Cum arata Urbanistul si Arhitectul postpandemic

Cine sunt acesti indivizi – specialisti si ce vor de la viata noastra?

Urbanistul

Sa faca domne ceva si sa ne salveze mai repede, ca de aia au facut o scoala. De asta au stat pe banii nostrii si au invatat carte! Sa gaseasca ceva ca sa putem sta distantati!

Lumea in general
Urbanistul – un specialist foarte invizibil in Romania. In lipsa unei legislatii cooerente si bine structurata, acest tip de proiectant este foarte putin pus in vizibilitate.

Cu toate ca rolul sau este unul definitoriu si vizionar. Acesta ar trebui sa aiba abilitati de vizionar prin prisma profesiei sale, insa este destul de cameleonic.

Sugrumarea birocratica si haosul legislativ l-au adapostit intr-un colt cat mai retras.

Intr-o normalitate paralela acesta ar trebui sa genereze documentatii de urbanism cu rol director. Proiectele de urbanism trebuie elaborate cu orizonturi largi de timp, documentatii suport, impetuos necesare arhitectului.

Fara un astfel de suport creat, atat coloristic cat legislativ, munca arhitectului va fi haotica sau ingreunata. Este evident ca avem nevoie de acest domeniu bine dezvoltat. Compus si format din profesionisti abilitati, insa avem nevoie si de un cadru legal bine definit si simplificat.

Arhitectul – un specialist ce are un rol important in societate si fara de care societatea nu ar putea evolua.

Avem nevoie de un arhitect adaptat si reactiv. Arhitectul specialist trebuie trezit de urgenta si adus pe scena cu mintea lui stralucitoare, sa aduca solutii noi. Arhitectul proiectant trebuie sa conceapa noi spatii, care sa poata functiona si in situatii pandemice. Aceasta experienta ne spune clar ca avem nevoie de spatiu sigur, care ne securizeze in caz de astfel de calamitati.

Viziunea arhitectului asupra unui obiect arhitectura trebuie rapid re-activata pentru spatiile de birou din viitor. Conceptul de Open space trebuie redefinit.

Un articol potrivit in Dezen aici

Solutii

Avem nevoie de un nou concept open space, modular. Ce inseamna in viziunea mea ca si specialist arhitect un concept de open space modular? Nu putem expune in camp deschis toti angajatii. Trebuie totul regandit pe module, si nuclee.

Noile birouri, chiar daca amenajarea va costa mai mult,vor fi diferite. Siguranta inainte de toate. Vor fi regandite cu birouri pentru echipe sau individuale acolo unde este cazul.

Este clar ca nu avem nevoie de un open space pentru 150 de oameni. Nu lucreaza toti pe acelasi proiect…sau in acceasi echipa… Sunt suficiente solutii cu compartimentari separate, care pot fi chiar de tip usor, sticla sau alte materiale stric pentru echipe. Sunt foarte potrivite birouri pentru echipe de 6-8-10-12.

De ce?

Pentru ca este mult mai simplu din punct de vedere al sigurantei sa eviti o raspindire inutila si necontrolata. Cu siguranta acest virus nu va fi ultimul, si poate nu a fost nici primul. E important sa il adoptam si sa intelegem ca integrarea lui face parte din evolutie. Noi trebuie sa evoluam cu noi metode de coexistenta.

In incheiere as vrea sa subliniez faptul, ca nu putem sa ignoram aceasta experienta. Tentatia este foarte mare sa incercam sa revenim la vietile noastre, insa este vorba de mai mult de atat.

Trebuie sa asimilata aceasta experienta si este necesar sa intelegem ca inainte inseamna spre viitor, cu schimbarile de rigoare. A avansa spre viitor nu o poti face precum o faceai in trecut. Chiar daca asta inseamna si ieri sau saptamana trecuta.

Share this:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp