Bloc nou sau Bloc Vechi?

Diferente intre un apartament vechi si unul nouDiferente intre un apartament vechi si unul nou

Afla din acest articol care sunt avantajele si dezavantajele pentru un bloc nou sau vechi atunci cand decizi sa te muti.

Pentru o a avea o achizitie sigura si corect realizata este bine sa tii cont de cateva elemente. Astfel noua proprietate sa fie ceea ce tiai dorit.

Parcurs articol

 1. Localizare
 2. Conexiuni
 3. Vecinatati
 4. Comunitate
 5. Stare imobil – Bloc
 6. Dotari
 7. Locurile de parcare
 8. Instalatiile
 9. Incalzirea termica
 10. Echipamentele

Din experienta mea consider ca este foarte important sa trecem in revista anumite aspecte care dupa momentul achizitiei pot fi iremediabile.

Localizare

Este foarte important unde este localizat imobilul. Fie ca vorbim despre bloc nou sau vechi. Raportat cu cele mai uzuale destinatii zilnice, dar si fata de punctele de interes, ale orasului

Atunci cand iei decizia sa cauți o casa fie ea apartament fie o casa în adevăratul sens al cuvântului te uiți foarte mult la ce posibilități ai pentru mijloacele de transport în comun. De altfel aceasta facilitate este si una foarte importanta, dar totodată poate si influenta prețul.

2.Conexiuni

Asa cum am spus și în punctul 1 localizarea poate conta. Aceasta poate influenta foarte mult prețul unei locuinte atat una mai veche cat si pentru o locuinta noua.

În ultimii anii o mare parte din noii dezvoltatori imobiliari, au dezvoltat o asa zisa strategie de marketing ,,aproape de metrou”.

Acest șiretlic a fost preluat de la vechile agenții imobiliare unde fiecare apartament din anunț nu era mai departe de 5 minute de metrou. Evident fiecare agent avea ceasul și noțiunea sa de timp.

Iti recomand acum sa iei tu acest puls mergând pe jos de la metrou pana la locuinta propriu-zisă, nu doar pe descriere efectiva a unui anunț.

Metroul bucurestean

3.Vecinatati

Știu pare o chestie nedemna de luat in seama.

Cand vorbim despre bloc nou sau vechi acest subiect poate fi deferit.

Vrei ca atunci cand te relochezi, sa te simți ca acasă.

Daca asta se întâmplă la bloc,ai niște necunoscute ce țin de vecinii tai ,dar si de comunitatea de proximitate.

Spre deosebire de alte situații din viata,vecinii poti sa ții alegi.

Iti recomand fie ca dorești sa închiriezi, fie ca vrei sa cumperi (aici as trece o ca recomandare obligatorie), sa ceri o perioada de proba.

Fair play ar fi ca dacă dorești sa închiriezi sa poti solicita o perioada de proba, contra cost de aproximativ 2 săptămâni.

În tot acest timp ar fi bine sa fii atent la tot ce se întâmplă pe scara ta și în blocul tau dar si in imediata proximitate.

Dacă ești in ideea de achiziție a unui apartament iti sugerez sa fie cam oogatoriu o perioada de proba de 1 luna 2.

E important sa afli cine ce tabieturi are,dacă oamenii dau muzica tare sau se bat pe locul de parcare.

Ai opțiunea asta si cu siguranță iti poate fi foarte utila .

Cu vecinii la usa

4.Comunitate

Uitate foarte atent în toată aceasta problema la comunitatea din care faci parte.

Dacă vorbim de blocurile vechi uitate în jurul blocului, cum se ridica gunoaiele, cum sunt parcate mașinile, daca este mizerie sau dezordine pe langa bloc. Acestea pot fi semnale clare ca lucrurile nu merg asa cum ar trebui.

Dacă vorbim de un bloc nou, analizează cu atenție cum si ce se întâmplă în parcarea blocului. Mergi în cel mai apropiat parc și vezi cum este o ora în preajma părinților de acolo. Asta poate spune multe si foarte clar.

Blocuri

5.Stare imobil

De cele mai multe ori poti vedea asta, blocurile vechi inca de cum arata estetic exteriorul cu toate ca asta nu este o garanție. Trebuie sa te uiți atent la spatiul verde din jurul blocului dar si imobilul în sine.

La un bloc nou trebui sa fii atent la fatada dacă este păstrată conform ca in proiect sau a suportat modificări.

Multe imobile vechi au suferit mutilari in urma unor interventii de adaptare imobiliara, pentru a fi aduse la noi standarde, astfel incat arhitectura si personalitatea acestora in anumite cazuri a fost compromisa iremediabil.

Blocurile noi, sunt destul de multe in piata, aspect ce poate face alegerea mult mai grea.

6.Dotari

Avantul imobiliar si viteza de dezvoltare de multe ori fara a avea o perspectiva sau o viziune pentru un viitor indelungat, au adus in piata, niste locuinte care de cele mai multe ori sunt un dezastru.

Abaterea de la normativele de baza, in goana dupa spatii cantarite la metru patrat, a generat de multe ori niste apartamente atipice.

Insertia si adoptarea tipologiei de bucatarii deschise la aparatament, de cele mai multe generaza un disconfort si devin inutile.

Bucatarile de tip open space au fost realizate si adoptate in locuinte de americane, si aici ne referim la case.

Americanii au adoptat acest stil din cateva considerente:

 • spatiile unei locuinte de tip american sunt de cele mai multe ori generoase
 • utilitatea unei bucatari in SUA este de tip ,,Fast”, acestia avand un stil de viata diferit fata de cel european, si nu prea gatesc.

De cele mai multe, lipsa unei bucatarii dedicate sau lipsa spatiilor de depozitare, genereaza un discofort iremediabil.

7.Locurile de parcare

Locurie de parcare sunt un subiect foarte fragil in marile orase atat la un bloc nou sau vechi. In romania conceptul de a detine si utiliza un autoturism este undeva spre varf de apogeu, insa atingerea varfului va mai dura.

In continuare populatia din marile orase asociaza utilitatea cu confortul si le pun intr-un pachet care genereaza dependenta de o masina.

Infrastructura rutiera urban, in cele mai multe cazuri este subdimensionata si se afla la un nivel de anii 80. Locurile de parcare sunt insuficiente.

Pe de alta parte, statistica spune ca odata ce vei realiza mai multe locuri de parcare, vei incuraja si mai tare utilizarea si dependenta de un autoturism.

Blocurile noi incearca sa se supuna noilor normative, si anume de a realiza locuri de parcare aferente fiecarui apartament.

De aici o nou strategie de marketing murdar a si luat nastere in ultimii ani,si anume vanzarea de aparatament si vanzarea de loc de parcare separat

Acest lucru fiind o aberatie. Un imobil primeste o autorizate de construire, atunci cand demonostreaza ca are si un loc de parcare asigurat, deci, vanzarea ar trebui sa se realizeze impreuna cu acel loc de parcare.

NU CUMPARATI FARA LOC DE PARCARE/NU PLATITI SEPARAT LOCUL DE PARCARE!

8.Instalatiile

Trebuie sa stii ca viata unei locuinte fie ea un apartament sau o casa este data de catre instaltiile termice/sanitare/electrice.

Acestea functioneaza precum organele interene intr-un organism oarecare,fara de care nu se poate supravietui.

Daca decizi sa te muti sau sa achizitionezi o locuinta intr-un bloc vechi, verifica si fii atent la starea tehnica a instalatiilor, pentru a evita neplaceri sau alte daune.

Daca decizi sa achizitionezi intru-un imobil nou, din nou trebuie sa fii foarte atent la aceste instalatii deoarece nu putine sunt cazurile cand dezvoltatorii fac rabat la calitate uneori pentru bani alte ori pentru a termina mai rapid un proiect.

Instalatiile la care trebuie sa fii atent

9.Incalzirea termica

In functie de tipul de imobil incalzirea termica poate fi diferita. In orice caz, incalizirea termica este un element vital si foarte important.

Trebuie sa stii si cum se regleaza temperatura optima pentru o casa – citeste aici

Trebuie sa stii ca daca te vei muta intr-un imobil vechi este posibil sa fii racordat la reteua de incalzire termica a intregului bloc, si deseori fie este invechita si poate avea probleme, fie reteaua orasului in sine poate fi cu probleme.

Daca te muti la un imobil nou, in cea mai mare parte incalzirea termica va fi cu centrala proprie. Aceasta metoda este intr-adevar sigur si independenta, insa trebuie sa stii totusi ca nu este nici foarte sustenabila si nici foarte prietenoasa cu buzunarul.

Daca locuinta ta este o casa, posibil sa iei in calcul incalzirea termica cu o centrala pe gaze,lemn sau peleti dupa caz.

Aici iti voi lasa un clip de prezentare pentru centralele termice

10. Echipamentele

Trebuie sa iei in calcul si acest aspect

In 2020 echipamentele aferente unei case sunt foarte mult diferite fata de ce echipamente se gaseau cu 20-30 de ani in urma. Trebuie sa stii ca de multe ori ai consumatori mult mai mari de cat erau calculati acum 20-30 de ani.

Asta inseamna ca la un bloc vechi ar fi de recomandat sa te interesezi in mod special de instalatia electrica din ce este si in ce stare se afla. Recomandat ar fi sa o inlocuiesti cu una noua pentru a preintampina evenimente neplacute.

Alta chestie importanta este reteaua de internet. Trebuie sa verifici in ambele cazuri si imobil nou si imobil vechi, daca reteaua de internet exista si ce tip de retea este. Ai nevoie de acest lucru fiind foarte important pentru functionarea corespunzatoare a unei locuinte.

Like us!

amenajare apartamente cu doua camere

Proiectele Imobiliare in 2021 - Investitii imobiliare bucuresti

Play Video
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Afla ultimele noutati

Multumim! V-ati abonat cu succes

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Birou de Arhitectura si Urbanism will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.