Case pe structura de lemn vs. case pe structura din metal

Care este cea mai fiabila alegere dintre Case pe structura de lemn vs. case pe structura din metal ?

Optiunile de a construi

Varianta unei constructii de tip casa pe structura metalica este un ,, imprumut “. Acest imprumut vine de la constructiile cu rol de depozitare si productie.

Aceasta varianta in ultima perioada, recenta, a devenit din ce in ce mai des o optiune. Aceasta optiune ce nu poate fi ignorata.

De cele mai multe ori, aceste constructii sunt propulsate pe baza unei sigurante sporite, insa este oare asa?

Sa fie suficient de puternic doar acest atribut, in decizia constructiva pentru o casa pe structura metalica?

Din punct de vedere constructiv, casele pe structura metalica pleaca de ideea de obiect modular.

Imagineaza un cadru, o cutie metalica caruia i se pot aduce sub-elemente.

Acestea au rol atat de rigidizare dar si functional , compartimentare sau goluri de usa sau fereastra.

Toate aceste sub elemente sunt sub o forma de prefabricate, si sunt precum piesele de lego.

Totul trebuie sa vina la locul sau.

Exista proiecte detaliate si avansate, care pentru a spori montajul si executia.

Acestea folosesc cateva elemente prefabricate cu un grad ridicat de repetabilitate. Un alt aspect foarte important pentru o organizare mai buna si mai rapida.

De cele mai multe ori solutia unei case pe structura metalica, in Romania, alegerea este facuta pe cateva cunostiinte primare precum:

  • fier = rezistenta sporita
  • mucegai = zero
  • rezistenta la foc
  • rezista la cutremure

Aceste informatii primare stau la baza cumparatorului, pentru ca fiind un produs relativ nou si complementar zidariei clasice. Este adesea mentionata si se marseaza pe cele mai sonore etichete.

Aceste atribute pot fi valide, insa intr-un anume set de conditii, care trebuie sa formeze o ecuatie, altfel din start ele pot fi doar niste vorbe goale.

Fier = rezistenta sporita

Bine bine… fier fier, insa de la esenta unui cuvant ce face trimitere le material, pana la asocierea lui cu proprietatile de rezistenta tehnica, sunt niste pasi.

Conteaza foarte mult calitatea fierului, modul cum a fost prelucrat, dar si mai ales structura de rezistenta. Deci, fara aceste detalii rezistenta asta sporita poate fi doar ce ce suna, bine.

Daca cele mentionate de mine sunt si se reagaesc in modul constructiv atunci ramane valida afirmatia.

Mucegai = zero

La fel conteaza foarte mult contextul pentru Case pe structura de lemn vs. case pe structura din metal

Da daca ne referim la o structura de rezistenta fara placari, fara aplicarea de termosisteme. Este evident ca nu putem vorbi de mucegai.

Insa atunci cand vorbim despre o constructie, unde ventilatia naturala nu a fost corect optimizata, si au aparut si placarile peretilor, izolatia cu vata minerala etc, exista in continuare acest risc precum la orice alta constructie.

Rezistenta la Foc

Intr-adevar ar fi o noutate pentru o structura metalica sa ia foc…. dar hai sa detaliem putin ce inseamna aceasta afirmatie ,, rezistenta la foc” de multe ori atent asociata cu promovarea caselor pe structura metalica?

Ne referim la rezistenta doar pentru simplu fapt ca nu se topeste ? Citeste aici un articol despre asta

Sau ne gandim putin mai departe la o perioada de 3 ore de ardere, si atunci sa analizam deformarile….

Fiind vorba despre metal, temperaturile ridicate ii pot aduce deformari de plasticitate, care sunt ireversibile.

Pe langa aceste deformari ce pot aparea in urma unui incendiu ar mai si afectarea structurii de rezistenta. Ok, vorbim totusi de un eveniment nedorit, insa este oare acest tip de eveniment / scenariu de ignorat?!

Constructii case pe structura metalica vs. pe structura de lemn

Comparatia celor doua tipuri de solutii pentru case, ar fi cea mai elocventa. Asta deoarece ambele exercitii se rezuma la o executie rapida si pe acelasi sistem de tip puzzle atunci cand vorbim despre Case pe structura de lemn vs. case pe structura din metal

Din punct de vedere al proiectarii de arhitectura nu exista diferente intre un proiect de casa pe structura metalica, sau o casa pe structura din lemn.

Acestea sunt doar putin diferite fata de una pe zidarie, dar foarte putin.

Cat despre asemanarea proiectarii de inginerie de rezistenta, de la o casa pe structura metalica la o casa pe structura metalica, diferentele sunt foarte mici.

Unii constructori sustin ca structurile metalice ar fi de o mai mare rezistenta comparativ cu o constructie pe structura din lemn.

Pentru a sustine o astfel de afirmatie, ar fi necesar un test detaliat. Asta pentru ca in asa fel, exista foarte multe necunoscute, drept urmare eu o consider o afirmatie nefondata, sau impartiala.

Trebuie vazut din ce perspective sunt acestea catalogate, si care sunt atributele de punctaj.

Comparative sumare in ceea ce priveste utilizarea metalullui versus lemn in discutia despre Case pe structura de lemn vs. case pe structura din metal

Eu am sa expun ceea ce am analizat in documentatia unui producator, si modul cum acesta compara cu metalul , insa acolo unde am un alt punct de vedere il voi mentiona, daca este sau nu adevarata afirmatia producatorului de case din metal.

Forta

Multi producatori conduc informatia precum metalul va fi cel care va asigura integritatea structurala, prin asocierea faptului ca o casa pe structura de otel este mai rezistenta in fata dezastrelor naturale, furtunilor dar si a cutremurelor

Ok, o afirmatie in mare parte adevarata, insa asta nu poate fi ceva diferit fata de celelalte tipologii constructive si ar fi putin nepartinitoare o comparatie simplificata fara un studiu de caz.

Spre exemplu daca vom compara o casa pe structura metalica cu una pe structura din lemn, sau CLT, care sa aiba la baza si una si alta un proiect tehnic, cu inginerie si calcule structurale, ambele se vor comporta similar, daca nu poate cea din lemn mult mai bine.

Insa daca vom compara o constructie pe structura metalica cu una din OSB-uri, este evidenta poza precum casele din america luate pe sus la taifun.

Este foarte importanta de prezentat ipostaza in sine, detaliata si clar specificata. Deci mare atentie la detalii mai ales la cele cu informatii de genul acesta.

Focul

Un alt element cu mare tractiune in promovarea caselor pe structura metalica.

Rezistenta caselor pe structura metalica, din punctul meu de vedere este discutabila.

Daca ne imaginam ca o casa va arde in totalitate in 30 de minute, ok atunci am ramas cu structura metalica, si o luam de la zero.

Insa daca revenim la un scenariu realistic unde o casa poate avea timpii de ardere si de pana la 3 ore, in tot acest timp, pe baza temperaturilor degajate, metalul lucreaza.

Oricat de mult am incerca sa il protejam ignifugam, temperatura modul cum se transmite, lucreaza direct pe plasticitatea sa.

Deci acest argument este unul foarte discutabil, si tine foarte mult de timpii de ardere cat si de modul de ignifugare.

Apa

Am gasit si aspectul cu prvire la apa. Aici ajungem in situatii de inundatii, de multe ori neprevazute.

In ceea ce consta o casa pe structura metalica, daca metalul folosit a beneficiat de procesul de zincare, da va fi un atu, si nu va fi afectat metalul de catre apa.

Lemnul in schimb, in functie de timpul de cat va sta aceea inundatie, poate suferi afectiuni.

Insectele

Este evident ca insectele nu vor avea nici o pasiune pentru metal.

La lemn, lucururile aceasta pot sta diferit.

Aici ne referim mai mult la o casa pe structura de lemn, unde daca lemnul nu a beneficiat de un tratament corespunzator, da poate fi afectat, insa in baza unui tratament corect aplicat in straturi, putem feri lemnul de insecte si alti daunatori.

Constructorul

Apar paralele intre un santier al unei case pe structura metalica si al unei case pe structura de lemn. Acuma, din punctul meu de vedere ambele santiere imi par santiere curate comparativ cu betonul.

Chiar acum cateva zile stateam de vorba cu un prieten pe marginea acestui subiect.

Acuma… cat rumegus sa iti ramana in curte? pe langa asta rumegusul este un rest lemnos, natural, si descompunerea acestuia nu produce nici o dauna solului.

Daca ne raportam la niste taieturi de fier, pe care trebuie sa le aduni neaparat, cred ca adevarul e pe undeva pe la mijloc.

Pretul

Acum ceva timp, pretul juca un loc foarte important in jocul acesta casa metal vs. casa de lemn. Acum insa odata cu cresterea preturilor la materialele de constructii, clar pretul metalului nu mai este deloc in aceeasi parametri.

Si lemnul s-a scumpit, doar ca productia si prelucrarea lemnului este una mult mai usoara si autohtona, pe cand extractia si procesul de prelucrare a metalului este unul complex cu un lant foarte mare alte elemente.

Eco_friendly

DA! Am gasit chiar si aceasta eticheta in acest comparativ ,, Case de metal vs. Case de lemn ” si cu surpinderea ca o casa de metal era prezentata mai eco-friendly decat una pe lemn!

Pe principiul ca o casa de metal este reciclabila….

In primul rand ca pana la momentul de reciclare al unei case de lemn, ca au si ele durata lunga de viata, va trece extrem de mult timp.

In alta ordinde de idei, ce multi omit ar fi si amprenta de carbon.

O casa de lemn, mai rapid poate fi introdusa ca o casa eco-friendly intr-un context, pentru ca lemnul chiar si dupa prelucrare el inca ,,traieste” .

Lemnul este un material care indiferent de situatie acesta lucreaza si traieste.

Doar daunatorii daca nu este tratat, pot fi cei care il pot ucide, si de acolo viata sa se poate sfarsi.

Concluzie

In opinia mea, am vorbit despre doua case pe structuri diferite, insa ambele cu o durata foarte mare de viata, si cu argumente foarte bune de a deveni case foarte rezistente in timp.

Peste tot va fi necesar sa tinem cont de detalii, cand se vor prezenta afirmatii pentru una din case, si mai ales de contextul in care acestea se valideaza.

In opinia mea, acord un vot mare pentru casele din lemn.

Sunt mai calde, mai naturale, si cum am spus lemnul traieste si dupa ce a fost pus in opera.

Un aspect important este ca ambele necesita de un proiect atent elaborat, si detaliat.

Un articol complementar aici

Like us!

amenajare apartamente cu doua camere

Proiectele Imobiliare in 2021 - Investitii imobiliare bucuresti

Play Video
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Afla ultimele noutati

Multumim! V-ati abonat cu succes

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Birou de Arhitectura si Urbanism will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.