Casele tip A – De la design la utilitate

Subiectul abordat, despre Casele tip A – Design și utilitate, a prins foarte mult ,,teren” în special după pandemie când mai toată lumea își dorea un mic loc rupt de contextul urban, dar mai ales care să ofere liniștea și intimitatea de care avem cu toții nevoie.

Acest design a fost foarte bine propulsat și prin intermediul platformelor de social media precum Pinterest.

Abordarea acestui subiect din prezentul articol aș vrea să fie după cum urmează:

  • Amplasament
  • Concept
  • Spațiile utile
  • Întreținere
  • Costuri

Amplasamentul pentru casele tip A

De obicei pentru proiectele caselor tip A amplasamentul va fi una dintre cele mai importante piese ale acestui puzzle.

Care sunt cele mai importante atribute ale unui amplasament pentru o casă tip A ?

Vizibilitatea tip belvedere

Casele tip, așa cum sunt acestea concepute, pot oferi vizibilitate pe cele 2 laturi scurte, însă în realitate majoritatea au deschiderea cea mai generoasă doar pe una din aceste laturi.

De aceea se recomandă ca amplasamentul, și aici ne referim la teren în sine, să ofere acel view cu efect de belvedere.

Una din cele mai bune recomandări pe care vi le pot face cu privire la terenul pe care veți stabili viitorul amplasament al unei case tip A, ar fi să aveți un teren în pantă. În felul acesta veți putea oferi o vizibilitate pe o distanță mai mare ceea ce poate fi o atracție a întregii locuințe.

Accesibilitatea

Accesibilitatea poate deveni o mare problemă în cazul amplasamentelor în pantă. Amplasamentul unei case tip A în pantă poate aduce următoarele aspecte:

  • costuri ridicate cu execuția – fundația va costa mai mult
  • stabilitatea terenului – aici poți avea costuri ridicate cu privire la lucrările de stabilizare
  • accesul – pietonal auto – va fi mai greu de executat – costuri mai mari

Utilitățile

De cele mai multe ori partea cu utilitățile poate fi o problemă reală. Multe din terenurile pentru casele tip A sunt alese cât mai izolat ceea ce duce la probleme cu utilitățile. Personal nu recomand construcții rupte de utilități, nu de alta, dar lipsa rețelelor de utilități poate avea un impact direct asupra confortului și calității de locuire în astfel de imobile.

Conceptul caselor tip A

La prima vedere este un concept simplificat, un concept minimalist.

Totuși ideea de bază pleacă de la forma casei din prim plan, asemănătoare cu litera A, o formă caracteristică acestui design pe care o regăsim la majoritatea locuințelor A – frame.

Fiind la etapa de concept, la prima vedere putem spune că acest concept nu poate oferi nimic nou de la o casă la alta, însă nu e chiar așa.

Chiar dacă designul de bază îl putem regăsi la majoritatea proiectelor încă din faza de concept, conceptul se poate diferenția atunci când dimensiunea acestei locuințe crește.

Cu cât amprenta la sol va fi mai mare, cu atât conceptul pe partea de utilizarea a spațiului interior va fi diferit.

Conceptul unei case tip A trebuie să abordeze îmbinarea elementelor de design reprezentative caselor tip A cu o funcționalitate adaptată temei de proiect.

De aceea putem avea proiecte de case tip A de la un etaj până la 3 sau chiar 4 etaje superioare.

Parte cea mai importantă de care trebuie ținut cont este că odată cu închiderea unghiului de la coama acoperișului, spațiul util va fi din ce în ce mai restrâns.

Spațiile vitrate – un punct forte, dar și problematic al caselor tip A

Așa cum am zis încă de la bun început, priveliștea este unul din atuu-rile locuințelor / caselor tip A. Fie că vorbim de spațiul exterior sau interior, priveliștea trebuie să fie punctul forte la maxim fructificat.

Având în vedere că deschiderea va fi preponderent pe cele două laturi scurte, aici vom avea posibilitatea de a face conexiunea cu natura prin intermediul spațiilor vitrate.

Plusuri și minusuri la suprafețele mari de geam

Partea pozitivă va fi dată de către priveliștea deosebită pe care ar trebui să o avem, pe care ar trebui să o fructificăm atunci când vorbim de o casă tip A.

Având în vedere că tipologia acestor spațiilor locative este destinată locuirii pe termen scurt, priveliștea și mediul ambiental ar trebui să fie pe primul plan.

Datorită priveliștei pe care o poate oferi acest tip de casă, poate fi una din cele mai bune variante pentru sistemul micro-hotelier, sau tipul de închiriere AirBnb sau booking.

Partea cea mai puțin plăcută cu privire la aceste spații vitrate este dată de costuri. Aceste costuri sunt reprezentate odată de investiția mare în geamuri, preferabil de înaltă calitate pentru diminuarea pierderii de căldură, dar și de afectarea eficienței energetice asupra locuinței. Orice suprafață vitrată va aduce un minus asupra eficienței energetice a locuinței.

Spațiile utile

Casele tip A nu prea au posibilitatea unui spațiu util generos. Adică oricât de mare o vei face, trebuie ținut cont că vor fi mulți metri pătrați ce efectivi în loc să fie contabilizați ca spațiu util pot fi din contră, spații irosite, metri pătrați inutili unde nu poți pune nimic. Noi în procesul de proiectare încercăm ca toate aceste suprafețe la prima vedere ,,inutile” să le transformăm în spații de depozitare, însă nu întodeauna sunt și practice.

Acesta ar fi un mare minus al caselor tip A, și anume multe suprafețe ceea ce înseamnă costuri constructive, ce nu pot eficiente utilizate.

Întreținerea unei astfel de case

Casele tip A dacă nu sunt atent executate, și aici mă refer de la proiect la toată execuția pot deveni o gaură neagră pe care o poți măsura prin facturi astronomice.

Personal recomand să rămâneți pe soluția clasică pe structură din lemn, nu de alta, dar am văzut și soluții de case tip A pe structură metalică. Nu recomand pentru că există mare punte termică metalul fiind un bun conductor termic.

Casele pe structură din lemn pot fi o soluție de succes pentru astfel de proiecte, simplu, rezistent, rapid și prietenos cu natura.

De ce costă așa mult întreținere unei case tip A?

Cel mai mare consum de energie la o construcție în general este dat de:

  • suprafețele vitrate – cu cât sunt mai mari cu atât mai mare pierderea de căldură
  • cu lipsa termosistemului – o casă tip A nu prea are pereți ce pot fi termoizolați. Singurele izolații pe care le vom regăsi vor fi la structura acoperișului
  • prin acoperișuri – acoperișul are un rol de capac. Cu cât acesta are o suprafață mai mare cu atât procentul de pierdere poate fi mai mare. Ori în cazul casei tip A, avem mai mult acoperiș decât pereți. Acest acoperiș trebuie foarte bine termoizolat fiind de altfel și piesa cea mai importantă ce poate fi izolată deoarece celelalte 2 laturi (pereți) în cazul acestor case vor avea suprafețe mari vitrate.
  • fundația pe piloni – în ultimii ani, au apărut și soluțiile de fundație pentru acest tip de case fie pe piloni, fie pe șuruburi, soluții adoptate în principal datorită diminuării costurilor cu betoanele. Totuși acestea aduc un mare dezavantaj și anume pierderea de căldură și un impact direct asupra eficienței energetice.

Costurile caselor tip A

Aici poate fi o poveste lungă, și chiar dacă am lăsat-o la final, sper să nu vă dezamăgesc prea tare, dar pentru cei vor să afle mai multe am mai scris un articol despre asta – îl las aici.

Casele tip A au fost și cred că încă mai sunt genul de proiect de tip speculă (am găsit multe anunțuri la un moment dat chiar și pe olx și facebook), unde erau prezentate ca preț de lucrare la gata uneori de 10 ori mai mici.

Costul real al unei astfel de case, pe structură din lemn, iar eu aici mă refer la o casă decent construită, adică nici coteț nici avion….ar fi pe la aproximativ 1000 euro pe metru pătrat.

Știu….mulți o să spuneți că am eu ceva cu prețurile… nu ….din partea mea dacă puteți să obțineți o astfel de casă, corect executată, cât mai ieftin ar fi o mare bucurie! Realitatea cam asta este și da majoritatea fug de a prezenta aceste informații transparent și adevărat.

În majoritatea timpului lucrez foarte mult pe partea de analiză de cost, consultanță, și prețurile cam pe aici ar fi.

Recomandare: fugiți când auziți de case tip A la 10-15.000 euro – NU EXISTĂ! NU ESTE REAL!

Dacă totuși vrei să îți construiești o casă tip A sau o casă pe structură din lemn, folosește formularul de mai jos, completează cu datele asociate proiectului tău sau câteva informații cu privire la viitorul tău proiect, și împreună cu partenerii de la Wood Structure – Cluj Napoca îți vom răspunde cu o ofertă detaliată.

Devino susținător!

Like us!

amenajare apartamente cu doua camere

Proiectele Imobiliare in 2021 - Investitii imobiliare bucuresti

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Afla ultimele noutati

Multumim! V-ati abonat cu succes

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Birou de Arhitectura si Urbanism will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.