Casele construite cu tehnologia 3D printing pot reprezenta Arhitectura viitorului si tehnologia 3D printing

Avansul tehnologic a dus de la simplă imprimare de tip grafic pana la print 3D.

În ultimii ani deja evoluția imprimantelor 3D ne-au arătat cât de utile pot fi, prin exercițiul acestora pe masele plastice.

Tehnologia de print 3D este baza pe ideea de layere/straturi. Totul se printeaza prin suprapunere. În baza softului aceasta suprapunere poate ghida în funcție de informatia stocata din fișierul 3D, vârful de printare.

Trecere de la print 2D adică planimetric la unul 3D volumetric, de principiu nu a fost una grea, insa din punct de vedere al manipulării totul este diferit. Dacă ai ocazia sa vezi o imprimanta 3D chiar și pentru plastic va fi foarte usor de înțeles conceptul.

De aici și pana la a imprima piese medicale și pana la utilizarea acestei construcții în construcții a fost doar un pas. Personal nici eu nu credeam ca acest pas va fi atât de repede făcut, il preconizam dar mai încolo. Datorita evoluției și a echipamentelor performante dar și a puterii de procesare lucrurile sau mișcat destul de repede incat astăzi putem vorbi despre a printa o casa 3D.

Conversia Tehnolgiei 3D Print

Prototipurile

Sa cunoaștem totuși cine au fost pionierii în acest domeniu al construcțiilor.

Se pare ca prima casa printata 3D ar fi fost în Belgia. Aceasta a fost precedata de următorul proiect, mai exact un ansamblu rezidențial de case, în Germania.

Aceste debuturi pe Europa reprezinta un pas uriaș pentru tot ce a insemna arhitectura pana acum dar și modul de realizare a unei construcții.

În acest moment realizarea de prototipuri are ca scop urmărirea modului de execuție pentru a observa în detaliu eventualele erori de producție sau turnare.

Un alt obiectiv ar fi comportamentul construcției după realizare. Proiectele de case in viitor vor putea fi omandate precum un produs on-line .

Fei ca vei vrea o casa cu 3 dormitoare , sau vei dori o bucatarie open space vei putea configura totul din momentul comenzii.

Ce rol are arhitectul în astfel de proiect

Arhitectul va fi cel care va lua primul contact cu partea tehnica. Este evident ca modul de proiectare, de detaliere va fi diferit fata de o casa simplă, clasica. Adaptarea arhitectului ii va conferi mai mult timp pentru a se focusa pe idei noi dar și pe rezolvarea și propunerea de noi solutii modulare și de optimizate.

Cum va influenta un astfel de proiect viitorul

O astfel tehnolgie va infulenta viitorul foarte mult si aici ma refer in bine.

Documentandu-ma pe www.newstorycharity.org am aflat foarte multe noutati pe care mi le doresc curand si la noi. NEW STORY este o organizatie non-profit orientata si implicata foarte mult in actiuni sociale. In parteneriatul lor cu ICON, o companie specializata in 3D printing pentru constructii, au conceput un proiect, cu locuinte sociale, fix pe aceasta reteta.

Spre exemplu au reusit sa duca acest tip de proiect atat de departe pana la incadrarea sa in categoria zero-waste.

In acest ansamblu rezidential au fost construite case simple, mici si majoritatea parter.

Si logica este simpla. Plecand de la ideea unui santier clasic, care genereaza tone de deseuri chiar si pentru o casa, prin utilizarea acestei tehnologii aceasta risipa a fost eliminata. Un alt aspect care tine de cercetare este de reinventarea materiei prime. Datorita acestei tehnologii de printare, au reusit introducerea de materiale reciclabile, in compozitie, asta diminunand si mai mult amprenta de carbon.

Santiere de case 3D

Daca esti in cautare alerta dupa materialele de constructii iti recomandam sa arunci o privire si la partenerii nostri MATHAUS si verifici ofertele lor zi de zi. Si ca tot vorbim despre ciment si alte betoane, iti prezint chiar eu aici o oferta care este valabila pana la data de 15.09.2021

Ce limitari sunt

In acest moment, personal m-as feri sa discut despre limitari. Aste pentru ca eu cred ca nu vor fi limitari, cred doar ca trebuie sa isi faca aparatia la nivel de masa, aceasta tehnologie, si mai apoi eu cred ca limitarile, nu vor fi.

Fie ca iti doresti o casa parter sau o locuinta cu mai multe etaje, tehnologic vorbind nu vor fi limitari de acest tip.

Cat de accesibile vor fi

Cand vorbim despre un prototip, Arhitectura viitorului si tehnologia 3D printing, costurile pot fi ridicate. Asta pentru ca investitia pana la momentul aparitiei, poate fi una imensa, si abia dupa amortizare poti configura un pret real al unei astfel de constructii.

Eu nu cred ca vor avea costuri deloc ridicate, si asta mai ales pe baza tehnologiei si a optimizarii. Ma gandesc mai ales, ca odata cu prezenta lor in piata constructiilor preturile vor fi chiar poate mai mici.

Siguranta lor tehnica

Un aspect foarte important care difera de la zona la zona. Acum noi discutam despre o tehnolgie 3D print, cu proiect realizate prin Statele Unite, sau Belgia Germania.

In functie de caracterul seismic al fiecarei tari sau regiuni, modul constructiv foarte posibil sa necesite anumite ajustari.

Acum, daca spre exemplu nu stii ce presupune autorizatia de construire iti las aici un link

De asta uneori cercetarea poate dura ani buni, pentru ca un producator de asa ceva, va trebui mai intai sa testeze pe fiecare regiune in parte, cum se comporta produsul printat.

Momentan nu stiu de nici o casa printata 3D in romania, insa mai intai vor fi necesare agrementari tehnice, care cu siguranta vor fi realizate cu cei mai buni specialisti, ca mai apoi acestea sa poata avea si un cadru legal.

Deci clar ceea ce se printeaza in statele unite nu se va putea printa si in Romania.

Iti voi recomanda sa vezi clipul postat pe canalul de youtube unde explic mai detaliat despre acest subiect

Acum spune-mi tu in comentarii, te pune pe ganduri o astfel de noua metoda constructiva?

Ai fi dispus sa renunti la constructiile clasice, sa fi printre primii cu o casa printata 3D?

Te bazezi pe evolutia tehnolgiei ?

Like us!

amenajare apartamente cu doua camere

Proiectele Imobiliare in 2021 - Investitii imobiliare bucuresti

Play Video
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Afla ultimele noutati

Multumim! V-ati abonat cu succes

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Birou de Arhitectura si Urbanism will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.