Cum se obtine Autorizatia de construire

Ce inseamna si cum se obtine autorizatia de construire pentru o constructie in anul 2021

Procesul de obtinere a autorizatiei de construire
Procesul de obtinere Autorizatie de construire

Momentul in care vei afla ca ai nevoie de un astfel de document, va fi atunci cand te vei pregati de primul tau proiect.

Despre acest document, vei afla, asta daca esti in necunostiinta de cauza, la prima discutie cu arhitectul care iti va realiza proiectul tau conform solicitarilor.

Autorizatia de construire face parte dintr-un sir complex de documente, documentatii si avize pe care le vei obtine inainte de inceperea lucrarilor.

Certificatul de urbanism – obtinere

Cum si care este procestul de obtinere al certicatului de urbanism

Primul document, care va face o trimitere directa cu mentiunea, obtinerea autorizatiei de construire , va fi certificatul de urbanism. Despre ce inseamna certificatul de urbanism poti citi aici. Tot acolo vei gasi si cererea, pe care o poti descarca.

Mai nou, in unele localitati poti obtine certificatul de urbanism si on-line, insa iti sugerez sa te asiguri mai intai, cu privire la acest aspect.

Certificatul de urbanism iti va fi ghid in tot acest proces de cum se obtine autorizatia de construire

Avizele

Cum depui de avize
Avizele si modul de obtinere

In prima faza, vei afla ce avize iti vor fi solicitate de catre primaria pe raza careia este terenul tau.

Aceste avize, sunt solicitate pentru a comunica autoritatilor, sau mai bine zis administratorilor de retele, dar nu numai , intentia proiectului tau.

Avizele de amplasament, pe care le vei obtine, au ca scop, prezentarea proiectului tau, in relatie cu retele existente si adiministrate de catre acestia.

Sunt niste proceduri de siguranta de ambele parti, unde atat tu ca beneficiar dar si avizatorul ( in speta compania care administreaza reteaua), veti lua la cunostinta date despre proiect, sau conditionari in anumite cazuri, pentru a autorizarea proiectului tau.

Aceasta comunicare tacita pe linia hartiilor, va pune cap la cap cateva date, unde fiecare va lua cunostiinta proiectul in derulare.

Tu ca beneficiar vei stii din faza de obtinere avize daca proiectul tau respecta sau incalca vreo limita, dar si avizatorul, va avea cunostiinta despre proiectul cu ceea ce vei realiza pe terenul respectiv.

Relevanta acestor date : LIMITE – INTEGRARE PROIECT pentru a obtine autorizatia de construire

Pai atunci cand vorbim despre limite, acestea apar in mai mult situatii pentru mai multe avize. Sa luam un exemplu: Avizul de amplasament pentru reteaua electrica – Automat avizatorul ( cel care adiminsitreaza reteaua) iti va comunica daca esti prea aproape cu propunerea, niste limite fata de firul de electricitate. Aceste limite sunt definite cu rol de protectie, dar si cu rol de preintampinare a unor evenimente si in ultima situatie de interventie.

Despre cunoasterea proiectului lucrurile ar sta cam asa: cand avizatorul unei retele de electric, stie ca are 9 case pe care la alimenteaza, locuinte cu 2 dormitoare sau 3 dormitoare sa zicem, si apare casa nr. 10 cu 2 dormitoare sa zicem, el in acel moment, stie din momentul emiterii avizului de amplasament, ca urmeaza sa aduca investitii de extindere a retelei.

Cele mai solicitate avize sunt :

Lista avize

  • Avizele de retele edilitare
  1. Aviz de Apa Canalizare
  2. Aviz energie electrica
  3. Aviz reteaua de gaze
  4. Aviz telekom
  5. Aviz salubritate
  6. Aviz termoenergetica

Lista asta este orientativa, si acestea sunt cele mai des cerute, insa nu inseamna ca aceasta lista este sablon la fiecare proiect.

In functie de zona unde este terenul localizat, sunt situatii unde pot fi solicitate si alte avize putin mai complexe, de la diverse institutii.

  • Avize complexe
  1. Aviz regia transport public
  2. Aviz SNCFR
  3. Aviz agentia de mediu
  4. Aviz ISC
  5. Aviz Cultura

La fel aceste avize, apar solicitate doar in anumite situatii, si in functie de complexitatea proiectului.

Partea asta cu avizele este mai mult o chestiune de timp, si sunt in sarcina beneficiarului … DAR … daca nu ai mai avut o astfel de experienta poate deveni un calvar.

O varianta ar fi sa iei legatura cu cineva care poate face tot acest proces, elaborare documentatii, depunere…. ridicare etc…

Prima persoana care iti poate fi de ajutor pentru avize poate chiar arhitectul cu care vei colabora.

Poate pe viitor o sa fac si un articol mai detaliat doar pentru avize.

Dupa Obtinerea avizelor

Ce se intampla dupa obtinerea avizelor ?

Cum alegi arhitectul
Arhitect poza

Obtinerea avizelor este o etapa care se va realiza inainte de finalizarea proiectului.

De ce?!

Pentru ca, in situatia obtinerii unui aviz, cu anumite conditionari, este posibil de o adaptare a proiectului, in concordanta cu avizul.

Un exemplu simplu: sa modifici un proiect cu 50 de cm, poate fi o modificare radicala pentru calculele de la specialitatile integrate.

Ritm

Trebuie luate toate pas cu pas.

Este foarte bine sa tii legatura cu proiectantul tau, si cu cel care se va ocupa de avize, pentru a le transmite rapid proiectantului.

Proiectul pe care il vei realiza, trebuie sa fie in concordanta cu avizele obtinute.

Cumva asta poate fi o chestie si de logica , dar si de buna organizare.

Documentele de natura juridica

Ce inseamna aceste documente? Pai… in certificatul tau de urbanism, realizat pe mai multe structuri.

Aceste structuri deobicei sunt prezentate in certificatul de urbanism ca atare:

  1. Regimul juridic
  2. Regimul Economic
  3. Regimul Tehnic
  4. Obligatii ale titularului certificatului de urbanism
  5. Documentele eferente cererii de emitere a autorizatiei de construire – Aici aceasta rubrica se refera la avize

Aceasta ultima parte punct 5 este sub-structurata in mai multe capitole. In aceste sub-capitole vei regasi documente precum:

Acorduri

Aceste acorduri, de obicei fac referire, dar si relatie cu vecinatatiile. Sunt cerute de catre primarie, atunci cand amplasamentul constructiei se va raporta la vecinatati.

Spre exemplu: Daca vei construi o casa sub 100 metri patrati poate chiar și mai mare, alipita la calcan, este evident ca va fi nevoie de acordul vecinului tau unde vei face aceasta alipire.

Acest acord are o si o logica in prima faza, si anume de a asigura persoanele implicate ca proiectul realizat nu va aduce afectiuni colaterale.

Pot fi situatii unde iti pot fi solicitate acorduri cu privire la intimitate fata de vecini.

Oricum, acestea iti vor fi cerute, si specificate in certificatul de urbanism, si au o logica de multe ori in spate, dar mai ales o baza legala.

Studii de specialitate

Ce inseamna asta?

Pai hai sa explic punctual cu doua dintre studiile cele mai frecvent intalnite.

Ca sa te apuci de treaba ai nevoie de un studiu GEOTEHNIC, studiu care iti va spune, tie, arhitectului, inginerului de rezistenta, dar si constructorului adâncimea de fundare, dar si alte detalii.

O sa ai nevoie de el inca din faza de obtinere de Autorizatiei de construire.

Iti este necesar pentru a stii daca terenul este pregatit pentru a sustine o constructie.

Un alt studiu, des intalnit, este studiul de insorire. Cu acest studiu vei stii daca proiectul tau, va aduce afectiuni de insorire vecinilor tai.

Bineinteles trebuie sa reiasa clar, si faptul ca vei realiza o constructie.

Aceasta trebuie sa beneficieze de o cantitate de lumina naturala conform normativelor in vigoare.

  • Verificarea de proiect

Orice proiect, ce va fi compus din mai multe specialitati conexe proiectarii de arhitectura. Poti afla mai multe de aici

Acestea pot fi:

  • rezistenta ,instalatii, etc, . Va fi necesar sa fie vizat, de catre un verificator atestat MLPAT. Acesta se va asigura ca totul este conform normelor de buna proiectare, dar si a celor de siguranta a constructiilor. Conform legii aceasta parte este tot in sarcina beneficiarului, la fel cum este si cu obtinerea acordurilor de la vecini.

Momentul solicitarii si cum se obtine autorizatia de construire

Dupa ce ai rezolvat toate etapele de mai sus, moment in care arhitectul ce iti va realiza proiectul.

Acesta a elaborat in paralel proiectul dorit de catre tine, si a avut grija sa il sincronizeze cu avizele si acordurile obtinute.

Dupa aceasta etapa vei fi pregatit de depunerea documentatiei la Primarie.

Acesta documentatie, in care vei solicita Autorizatia de construire, se numeste de fapt Documentatia Tehnica pt. Autorizatie de Construire, si are acronimul DTAC.

Acest DTAC, este de fapt o compozitie a tuturor elementelor prezentate si solicitate in certificatul de urbanism.

Totul se depune in dublu exemplar, mai putin actele si avizele.

De ce in dublu exemplar?

Pentru ca la finalul procedurii de autorizare, mai exact in momentul in care primaria va emite Autorizatia de construire, vei primi inapoi un exemplar din urmatoarele:

  • Proiect arhitectura – Vizat spre neschimbare
  • Proiect rezistenta – Vizat spre neschimbare
  • Proiect instalatii – Vizat spre neschimbare
  • Studiu specialitate – Vizat spre neschimbare

Toate aceste documente vor fi insosite si de o parte scrisa, un document, similar si asemanator cu certificatul de urbanism, denumit Autorizatie de construire.

ATENTIE!

Urmatorul pas dupa obtinerea autorizatiei de construire, este depunerea formularelor de incepere lucrari conform autorizatiei de construire numarul….

La fel, mare grija, la final, sa fiti atenti sa realizati si receptia, pentru ca altfel se considera lucrare nefinalizata.

Sper ca a fost de ajutor ghidul meu, si daca ai intrebari nu ezita.

Devino susținător!

Like us!

amenajare apartamente cu doua camere

Proiectele Imobiliare in 2021 - Investitii imobiliare bucuresti

Play Video
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mihai
Mihai
1 year ago

Foarte utile info. Dar va rog “facetiva” timp sa va corectati articolele. Pare ca au fost scrise cu voice recognition sau ceva similar.

trackback

[…] Păi având în vedere că discutăm despre aducerea unor modificări la o construcție existentă, automat ne îndreptăm atenția către obținerea autorizației de construire. […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Afla ultimele noutati

Multumim! V-ati abonat cu succes

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Birou de Arhitectura si Urbanism will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.