PUD – este prescurtarea , prin simpla definitie a Planului Urbanistic de Detaliu. Ok…. Ce inseamna asta ?! Este proiectul de urbanism in urma caruia se poate stabili amplasamentul pentru realizarea unui viitor imobil , cu functiunea deja indicata in Certificatul de Urbanism. Proiect de Urbanism de Detaliu , este un proiect care este indicat in urma realizarii unui certificat de urbanism, certificat de urbanism, care stabileste in parametri legali cum si in ce situatii este nevoie de aces PUD. 

Dupa cum si numele din definitia sa ,, detaliu ” , acesta are rolul detalierii specifice si cat mai amanuntite a unei faze premergatoare proiectului de arhitectura in vederea obtinerii ulterioare a autorizatiei de construire. De ce este nevoie de PUD ? .. deoarece prin studiul realizat in cadrul acestui tip de proiect, rolul sau, cum am mentionat si mai sus, este de a stabili in detaliu amplasamentul pe o parcela, a unui imobil ce va fi propus, sau a unor modificari aduse la un imobil deja existent, atunci când se modifica parametrii urbanistici. Intotdeauna, un astfel de proiect necesita , cateva etape de analiza a situatiei existente, ulterior obtinerea unor avize edilitare, si mai apoi realizarea unei solutii. Toate aceste etape au rolul de a verifica inainte de a se realiza un proiect mai complex si mai detaliat decat PUD ( Proiectul de arhitectura DTAC+PTh) astfel incat lucrurile sa poata fi cunoscute si stabilite dinainte. 

Aceste proiecte sunt proiecte de complexitate urbanistica, insa pot eficientiza foarte mult situatia unui proiect urmator cum ar fi proiectul de arhitectura in vederea obtinerii autorizatiei de construire. 

De precizat, ca , PUD – ul nu va modifica indicatorii urbanistici de tip POT si CUT, ba chiar are rolul de a asigura buna respectare si fructificare a acestor indicatori.

PUZ – Planul Urbanistic Zonal , in definitia sa de specialitate  … In traducere libera si cat mai pe scurt … este vorba de un plan de o complexitate mai ridicata fata de PUD. De unde denota aceasta complexitate… prin simplul fapt, ca aceasta are ca rol studiul unei zone pe o arie mai mare, asa cum din titlul regasim ,, Zonal ” . O zona mai mare de studiu inseamna o incadrare mai buna in context si totodata necesita o serie de analize urbanistice mai complexe, astfel incat de la o situatie existenta deja data, prin prisma acestui proiect sa poti realiza un concept cu linii aticipative pentru un viitor pe termen lung. Cumva un astfel de proiect are un rol previzionar, si ar trebui pe langa tema proprie studiata sa tina cont si sa integreze o zona intr-un context mai mare studiat,astfel incat acestea sa poata functiona si ulterior unei dezvoltari naturale.

Este foarte interesant faptul ca atunci când realizezi un PUZ, poti corecta anumite disfunctionalitati pe o zona mai mare , bineinteles asta atunci când partile implicate participa in aceeasi poveste cu obiective comune.

PUZ – urile sunt proiect de dezoltare urbana , sau de mobilare urbana, acolo unde lucrurile incep de la zero . Fiecare situatie aduce complexitatile sale, uneori adaptarea unei zone deja existente, intr-un scenariu de dezvoltare poate genera foarte multe analize si solutii pentru ca acestea sa functioneze , si la fel realizarea unui PUZ pe un sit de la zero, poate aduce cu el alte complexitati, care poate nu se vor intalini in prima situatie de mai sus.

Oricum ar fi, un PUZ este intotdeauna începutului unei povesti cu mai multe capitole si de viitor.

Este vorba de un tip de proiect dimensionat pe o arie foarte mare , si este un proces foarte complex. Acesta integreaza foarte multe specialitati si analize din domenii conexe – complementare. Este tip de proiect pluridisciplinar care aduce prin intermediul sau solutii ce se vor realiza si implementa pe termen lung. La fin acesta devine ca un suport cadru, un ghid a dezvoltarii unei comunitati. Prin intermediul acestuia, proiectantii trebuia sa asigure inca din faza de proiect scenarii de dezvoltare care se pot intinde si o zona de timp de peste 10 ani, depinde de anvergura si de complexitatea data si de tema proiectului. In urma unui astfel de proiect, pot succeda alte proiect de urbansim , de categorie mai detaliata.

Prin space planning aducem linia proiectarii de tip infinit uneori. Prin space planing putem realiza un proiect ce poate avea o continuitate pe termen foarte lung. Astfel de proiect pot devenii suport si cadru in dezvoltarea urbanistica la zone foarte mari dimensionate.