Manopera în constructii

Începutul unui proiect poate fi greu, dar dacă te grăbești acest greu poate fi sau poate deveni un infinit al greutăților, mai ales atunci când nu stabilești detaliile despre manopera în constructii

Pentru a ajunge în punctul discuției despre manopera unei construcții sunt necesare a fi întrunite în primă fază câteva etape simple.

Fără pașii de mai jos, lucrurile pot fi neclare, și costurile pot deveni o necunoscută și de cele mai multe ori o surpriză nu foarte plăcută

Pasul 1 – Proiectul

Dacă vrei să cât mai aproape de estimare, și de evaluarea financiară aferentă proiectului tău, în discuția cu viitoarea ta echipă, ar trebui să ai un proiect cât mai detaliat.

Proiectul casei costuri

Acest lucru îl vei primi de la arhitectul cu care vei colabora, dar și de la celelalte specialități ( inginerie de rezistență și instalații).

Recomandabil ar fi ca proiectul să fie la nivel de proiect tehnic ( nici nu stiu cine ar mai oferta astăzi fără un proiect tehnic, însă dacă vei găsi echipe care îți vor oferta fără un proiect tehnic, să îți ridici un semn de întrebare, e puțină ceață acolo și poți avea surprize pe parcurs).

Revenind, dacă pe lângă proiectul tehnic ai și detalii de execuție, ține cont și de acestea și discută-le cu viitorul constructor.

În primul rând îl vei informa clar despre ce este vorba, și îți vei da seama din discuții și din anumite întrebări dacă le poate duce sau nu.

Pasul 2 – Listele de cantități

Aceste liste de cantități ar trebui să se regăsească deja în proiectul tehnic, și sunt foarte importante. Vorbim aici de liste de cantități pentru fiecare specialitate în parte.

liste cantități materiale proiect

Cu toate că vorbim de liste de cantități care ar putea să indice totul la fix, trebuie să iei totuși în calcul și abateri si erori cu plus si minus.

Prezintă aceste liste de cantități constructorului tău și discută pe ele și nu lăsa nimic la voia întâmplării

Pasul 3 – Materialele de construcții

Discută foarte clar, și asigură-te că vei menționa acest lucru și în contractul tău.

Aici vei avea mai multe variante care vor uneori foarte diversificate, și e bine să studiezi clar și in detaliu acest aspect.

Stabilește foarte clar pe baza proiectului primit de la arhitect ce tip de zidărie vei folosii și fie că vorbim despre cărămidă sau BCA, asigură-te că viitorul constructor va respecta materialul indicat în proiect.

Stabilește foarte clar, cine se ocupă de achiziția materialelor și mai ales prețul acestora și vezi dacă poți discuta la preț fix, prețul de achiziție al materialelor de construcție, la momentul semnării, sau îl vei lăsa la momentul achiziției de către constructor.

materiale de constructii preturi

Această a doua opțiune poate aduce necunoscute și variații de preț în funcție de cum oscilează piața, și tu vei suporta prețul. Sunt puțini constructori care vor face stocul tuturor materialelor de la bun început, deoarece presupune blocarea unei sume de bani considerabile, plus logistică și depozitare.

Dacă te vei ocupa tu de achiziția materialelor, discută acest aspect, negociază cu grijă, și evaluează prezența ta în această etapă astfel încât să nu fii chiar tu cel care blochează proiectul.

Pasul 4 – Timpii de execuție

Un aspect foarte important dacă nu vrei să te întinzi pe o durată de timp necunoscută cu șantierul tău. Discută fiecare etapă în parte cum se va desfășura în timp și spațiu să zicem așa, fă un grafic un tabel… Stabilind încă de la bun început, etapele de execuție vei pune accent pe control, și pe desfășurarea unui program clar din partea constructorului.

Atunci când vei observa că acest lucru poate fi un impediment în faza de negociere, de ofertare, și apar discuții cu privire la acest aspect este momentul să îți ridici anumite semne de întrebare

Pasul 5 – Proiectul de execuție

Poate fi o etapă suplimentară pe care o poți cere biroului de arhitectură cu care vei colabora, însă te va scutii de multe necunoscute.

Acest așa zis proiect de execuție ar trebuie să cuprindă, detaliile de execuție adaptate special la proiectul tău, dar și organizarea de șantier.

proiect executie

Dacă vorbim de o construcție clasică pe zidărie, BCA / Porotherm, această organizare de șantier te va salva de un mare haos.

Organizarea de șantier te va ajuta să asiguri o bună desfășurare a execuției, fără a te trezi cu un șantier haotic pe care să nu îl poți identifica.

Pasul 6 – Plățile

Stabilește foarte clar, contractual, nu pe vorbe orice detaliu referitor la plăți.

Nu lăsa acest aspect tratat la mica înțelegere. În primul rând, construiește un contract sănătos, cu termene clare, dar mai ales și cu garanții.

Dacă spre exemplu vei alege soluția unei colaborări cu materialele asigurate de constructor, acordă un detaliu la baza de prețuri la care se va raporta respectivul constructor, spre exemplu : la momentul semnării sau la momentul punerii în operă?

metode de plată

Astea sunt două aspecte clare de lămurit, sau desigur și alte variante, spre exemplu dacă te vei ocupa chiar tu de a asigura materialele de construcții, soluție unde ar trebui să reechilbrezi sumele percepute. Plățile să fie cât se poate de etapizate, nu pe sume blocate precum avans sau lichidități care să stea haotic ,, în buzunarul” constructorului.

Pune un mare accent pe acest lucru, si evită plățile cash!!!! Î

ncearcă să spargi totul în etape cât mai mici, și cât mai detaliate astfel încât să te desfășori în parametri de siguranță. Totul aș recomanda să fie online prin virament bancar.

Pasul 7 – Garanțiile construcției

Practica ne arată că modul de lucru alert, a dus cumva la omiterea acestui aspect cu privire la garanții, însă acum știi de treaba asta.

O construcție realizată de o firmă X, generează un produs, un produs la care ar trebui să dispui de o garanție din partea constructorului, oricât de mult ți-ar spune că nu e cazul… este dreptul tău…

Dacă vezi că treaba asta se termină într-o discuție cu zone gri, iarăși să îți ridici un semn de întrebare

Pasul 8 – Clauze și penalizări

Un contract trebuie să fie o înțelegere scrisă unde drepturile ambelor părți să fie clar stipulate și desigur și respectate. Trebuie să ții cont de acest aspect pentru că este dreptul tău să stabilești clauze și în apărarea ta. Spre exemplu: clauza pentru absența de la șantier…. Întârziere lucrări….

În sprijinul acestui articol am să îți las și un video, unde am să îți povestesc despre acest subiect

Devino susținător!

Like us!

amenajare apartamente cu doua camere

Proiectele Imobiliare in 2021 - Investitii imobiliare bucuresti

Play Video
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Îți recomand și acest articol despre manopera în construcții […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Afla ultimele noutati

Multumim! V-ati abonat cu succes

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Birou de Arhitectura si Urbanism will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.