Mansardarea unei locuinte

De cele mai multe spatiul alocat mansardei, este rezultatul amenajarii unui pod al locuinte.

De asemenea pot fi si situatii cu exceptie de la regula si anume, ca mansarda sa fie parte integrata din proiect inca din faza zero a proiectului.

Spatiul castigat sau propus a fi utilizat poate de multe ori punctul de referinta al unei casei.

Structura acestui articol va fi dupa cum urmeaza:

  1. Functionalitate
  2. Spatialitate
  3. Moduri de amenajare a unei mansarde
  4. Accesibilitate
  5. Izolare mansarda
  6. Finisaje 
  1. Functionalitate Pune foarte mult accentul pe o zonficare bine definita si o compartimentare corecta a spatiilor. Provocarea cea mai mare vine atunci cand mansarda, este rezultatul unei conversii, si anume transformarea unui pod ( spatiu de depozitare ) intr-un spatiu locativ. Aici apare problema, ce facem cu depozitare. Aceasta provocare poate duce la noi idee despre utilizarea la maxim a spatiilor ,,moarte” si adaptarea acestora in scopul depozitarii.           Functiunea de baza trebuie sa fie, insa aceea de a da o noua utilitate spatiului, si de a castiga spatiu pentru membrii familiei. Poate fi mediul perfect pentru : dormitoare, dormitor copil, sau fun-room. Daca locuinta este o locuinta unifamiliala, nu recomand dublarea unei bucatarii la mansarda, ar complica destul de tare logistica si manipularea bagajelor si cumparaturilor. Mansarda poate fi un spatiu perfect pentru relaxare si odihna.

 

2. Spatialitate

    Este foarte recomandat, atunci cand luati in calcul amenjarea unei mansarde sa tineti cont din start ca spatiul ce va fi amenajat este cumva subdimensionat, asa ca, evitati si mai mult subdimensionarea in spatii foarte mici.
Un alt aspect ar fi faptul ca spatiul rezultat va fi de cele mai multe ori sub unghiul inchis al acoperisului si trebuie tinut cont de acest aspect.


3. Moduri de amenajare a unei mansarde Mansardarea locuintelor se poate realiza aproape pe orice tip de material, desigur tinand cont de structura casei. Atunci cand mansarda este parte din proiect, aceasta poate fi o continuitate a imobilului si daca acesta este pe zidarie clasica, poate fi continuata aceasta metoda. Daca mansarda este de fapt conversia unui pod , sub un acoperis, atunci spatiul va fi sub structura de lemn a acoperisului. In acest caz, se va termolizola corect acoperisul, si subpanta poate fi, fie placata cu gips-carton, fi pe alocuri se poate pastra lemnul aparent. Mansardele pot fi deseori realizate si pe structura de lemn. Constructiile de lemn, pot fi usor de realizat si rapid de executat. Se recomanda aceasta metoda mai ales atunci cand structura de rezistenta impune limittari de greutate.   De asemenea cand mansarda, devine o modificare si adaugire a unei case deja existente, pe structura de lemn, atunci solutia de mansarda va fi pe lemn.  

https://youtu.be/CVPN_dQ1t7k4. Accesibilitatea

Accesul de asemenea poate juca un rol foarte important si trebuie foarte atent calculat.
Acesta va a asigura accesul pe verticala intre etaje, si este important sa fie usor si facil.

De asemenea, este de evitat sa realizati scari mici si inguste, pentru a nu ingreuna acest proces.
Scarile trebuie sa fie realizate conform unor standarde bine stabilite si sa respecte niste principii si distante minime pentru siguranta dar si pentru functionalitate.

Un alt aspect poate fi modul de placare a trepetelor. Acesta poate fi un detaliu care poate schimba foarte mult perceptia asupra scarilor.
Mod de placare a scarilor

https://youtu.be/co3nplnXrsQ5. Izolare mansarda

Un detaliu la care trebuie sa fiti atentie, pentru ca de cele mai multe, podurile sau mansardele, necorespunzator izolate, pot fi partile pe unde casa poate pierde energie termica.
Pentru a mentine foarte mult energia termica, pe care o folositi in incalzirea unui astfel de spatiu, trebuie izolat planseul cat si acoperisul.
Metodele de termoizolare au avansat destul de mult, si evolutia materialelor poate fi un proces prin care totul a evoluat si a fost imbunatatit.
Pentru plansee, aceste pot fi izolate fie cu celuloza, sau aerogel, pentru a beneficia de buna performanta termica.
Pentru acoperis, vata minerala bazaltica poate fi o metoda foarte buna si poate pastra foarte bine temperatura controlata, astfel inca diferentele sa nu fie majore, si casa sa nu aibe pierderi.
VEZI aici articol de izolarea unei case

Aici poti vedea VIDEO 

Vezi articol despre Vata Minerala Bazaltica

Video despre vata minerala bazaltica
6. Finisajele

Finisajele utilizate in amenajarea unei mansarde, pot fi alese pe o are foarte vasta, insa recomand ca totul sa fie ales in functie de amenajarea interioara a casei.
Pot fi si cazuri unde vei vrea sa ai o amenajare in contrast cu restul casei, si atunci vei alege elemente noi.
Aceste finisaje pot fi :
– lemn
– sticla
– gips carton
– zidarie usoara
– panouri CLT

Share this:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email