Materialele de constructii si re-folosirea lor

Materialele de constructii

Cum s-a ajuns aici ?

Scumpirea materialelor de constructii in intervalul 2020-2021, despre care am vorbit chiar aici, a dus la aparitia unor ipedimente in pornirea multor proiecte, dar si la Materialele de constructii si re-folosirea lor.

Adesea dublarea sau chiar triplarea preturilor la materialele de constructii, au pus rapid sub semnul de teama multi doritori de a isi realiza propria lor casa.

Insa, dupa cum bine stim, suntem specia cu cea mai mare capacitate de adaptabilitate si mereu gasim solutii.

Reciclarea

Reciclarea materialelor de constructii nu este ceva nou, insa este un subiect si o nisa abordata foarte mult de pasionati si de persoanele cu grija fata de mediul inconjurator.

Dar, daca ti-as spune ca utilizarea materialelor de constructii poate fi o solutie foarte buna pentru tine, si totodata foarte buna si pentru mediul incojurator, ai lua in calcul varianta asta?

Te asigur, ca la final de proiect, nu vei avea nici o diferenta sau disconfort comparativ cu o alta constructie realizat in modul clasic, betoane si zidarie.

Folosirea materialelor reutilizate de la o alta constructie, sau de ce nu de la alte obiecte, este nu doar o masura sustenabila ci si o actiune ce participa la un coeficient energetic cat mai bun.

Acum hai sa iti spun ce materiale poti reciclate poti folosi, daca te gandesti sa pornesti un proiect.

Din ce in ce mai mult este pusa in prim plan, inca din faza proiectarii, utilizarea materialelor, sursa lor, modul de productie, cat si eficienta lor energetica.

Exista si vor exista din ce in ce mai multe directive europene, cu privire la realizarea de case cat mai prietenoase cu mediu.

Zidaria

Zidaria – Zidaria sa stii ca poate fi utilizata in constructiile noi, fara probleme. Ideea principala este atentia demontarii de la vechea constructie. Desigur, o vei folosi la peretii de compartimentare, sau ca umplutura in zonele nestructurale. A reintroduce caramida dintro constructie desfiintata poate ajusta foarte mult amprenta de carbon.

Izolatie casa

Poti face o selectie de materiale, pe care sa le poti folosi chiar si la izolatia unei case. Clar va fi un proiect altfel.

Spre exemplu, iti poti procura lana de oaie, si daca vei respecta intrutotul reteta, iti poti face singur panouri termoizolante.

Sau ai mai putea folosi pentru izolatie casa chiar si textile, pe care le poti manufactura cu ajutorul unei prese, astfel incat sa le poti transforma in panouri termo.

Plasticul

Plasticul reciclat – Principalul aspect pe care il poate oferi acest material este dat de greutatea redusa si de durabilitatea sa.

Exista deja tehnologii de productie a caramizilor din plastic reciclat, si aici ma refer la linii de productie cu niste standarde si certificari.

Cred ca in viitorul nu foarte indepartat vor fi prezente si in Romania astfel de caramizi. Astfel de caramizi pot fi folosite inclusiv pentru pavajul din curte, astfel diminuand cantitatea de beton utilizata.

Hartia si cartonul

Hartia reciclata – Apropo, va incurajez si pe voi fie sa diminuati consumul de hartie. Puteti face asta fie sa va organizati in asa fel incat sa oferiti o sansa hartiei de a fi reciclata.

Revenind , hartia reciclata poate fi folosita de la productia de tapet pentru interioare pana la realizarea de placi de gips carton.

Sticla

Vata de sticla – Aceasta poate fi, si din cate stiu eu, este deja in mare parte produsa folosind deseuri de sticla, sticla avand mare rezistenta in procesul de reciclare, putand fi reciclata de nenumarate ori. Aceasta o poti folosi la teromizolatia planseului catre pod.

Polietilena – dupa procesul de reciclare, aceasta poate fi transormata in mocheta.

PVC-ul – poate fi reutilizat in urma procesului de reciclare, fie pentru productia de tamplarie din PVC, fie pentru lambriuri din PVC.

Acestea pot fi introduse si in compozitia materialelor pentru izolarea cladirilor, dar si pentru finisarea pardoselilor.

Lemnul

Lemnul – Reciclarea lemnului poate fi una foarte variata.

De la reutilizarea acestuia, prelevat de la o alta constructie demolata, si folosirea lui fie la acoperis, fi la interioare, pana la mobilier, dar si in ultima faza la realizarea de panouri OSB, panouri pe care le poti folosii inclusiv la cofrajele din timpul constructiei, sau alte elemente necesare unui santier.

De asemenea lemnul recuperat si reutilizat poate fi folosit in realizarea de panouri stratificate, capatand astfel o durabilitate foarte buna.

Polistirenul

Polistirenul – in teorie polistirenul nu poate fi reciclat, cel mult reutilizat. Solutia de care am sa iti spun eu acum, este utilizarea polistirenului tocat, si amestact in compozitia betonului pe care il poti folosii la constructia peretilor.

Lemnul plastifiat – da exista si astfel de material si ia gandestete cum ar fi sa folosesti scanduri de lemn pentru terasa ta, care sa arate, identic cu lemnul, sa fie tratate UV pentru a nu se decolora, si fara sa mai stai cu grija mentenantei. Unde mai pui, ca in felul acesta dai inca o sansa unui copac sa ramana in padure.

Si acum pe final, ce zici te pun pe ganduri aceste idei?

Crezi ca pot deveni o alternativa la impactul preturilor exagerate pe alocuri la materialele de constructii?

Eu personal sunt de parere, ca este momentul oportun ca producatorii de materiale de constructii , alternative sa apara. Se va dezvolata o noua concurenta in piata, dar si mai important, ne putem alinia la directivele europene cu privire la reducerea poluarii. Si sa stii, ca de cele mai multe ori, constructiile realizate ineficient sunt un procent considerabil raspunzator pentru poluarea globala.

Diferenta fata de trecut, este ca avem acum sansa, sa diversificam cu ajutorul tehnologiei si in felul acesta sa participam activ la reducerea poluarii.

Cu o astfel de strategie vei putea economsii bani, sume semnificative pentru santierul tau.

Cum sa nu construiesti fara autorizatie de construire – poti citi aici

Despre materiale de constructie reciclate – aici

Like us!

amenajare apartamente cu doua camere

Proiectele Imobiliare in 2021 - Investitii imobiliare bucuresti

Play Video
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Afla ultimele noutati

Multumim! V-ati abonat cu succes

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Birou de Arhitectura si Urbanism will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.