
Uite cum tehnologia îmbină doua sisteme ce te pot ajuta să folosești la capacitate maxima energia verde, energia regenerabilă.
Sistemul de panouri fotovoltaice
Un sistem de panouri fotovoltaice va folosi pe tot parcursul zilei fiecare raza de soare pentru a produce energie electrică cu puterea soarelui.
Dacă prima idee a fost să te gândești la un sistem de stocare cu baterii, ei bine aici intervine celălalt echipament și anume pompa de căldură (detaliez imediat)
În primul rând viitorul ne va oferi accesul la tehnologie din ce in ce mai eficientă. De asta e bine să urmărești ori de câte ori poți programele de finanțare pentru achiziția de panouri fotovoltaice.
Să revenim la panouri.
Cel mai bun moment de ,,producție” de energie verde al panourilor fotovoltaice este pe parcursul zilei când avem soare deplin. Deci asta este moment în care putem alege să stocăm energia electrică produsă sau să o injectăm în rețea prin calitatea de prosumator.
Stocarea energiei electrice
Așa cum am zis, una din cele mai mari provocări este cea cu privire la stocarea energiei electrice produse de către panourile fotovoltaice pe parcursul zilei.
Dar …dacă nu stocăm energia electrică și alegem să producem altă resursă cu acesta energie electrică captată de la soare?
Dacă în loc să o injectăm în rețea alegem să producem agentul termic?
Dar ce să faci cu agentul termic pe parcursul zilei când nu este nimeni acasă?
Sau
Ce să faci cu agentul termic, produs de pompa de căldură pe parcursul verii?
Pot fi întrebări simple și pertinente.
Rolul pompei de căldură în acest sistem
Ei bine aici intervine pompa de căldură, sistem ce poate fi foarte bine automatizat și care te poate scuti să mai investești bani in baterii de stocare a energiei electrice.
Cum faci sa te ajuți de pompa de căldură pentru a folosi energia produsă de panourile fotovoltaice?
- Producția agentului termic pentru sistemul de încălzire – asta ar fi principalul efort, însă treaba asta poate fi aplicată atunci când este frig afară și oricum ar trebui să folosești pompa de căldură pentru încălzirea casei.
- Producția de apa caldă menajeră – aici treabă asta poate fi valabilă indiferent de sezon căci nevoie de apă caldă pentru băi și bucătării avem in orice moment.
- Producția de agent termic pe stocator – să zicem că suntem într-un sezon de toamnă unde nu ai nevoie de încălzirea spațiilor interioare pe timp de zi, însă ai nevoie noaptea. Ei bine cu energia electrică folosită de la panouri și cu serviciul Pompei de căldură poți produce agent termic pe care îl poți stoca. Treaba asta va ajuta pompa de căldură, pe perioada nopți să muncească mai puțin, deci mai puțin la factură.
- Răcirea spațiilor interioare – Vara când producția de energie electrică cu puterea soarelui și panourile fotovoltaice este la cele mai înalte cote, poți folosi pompa de căldură pentru răcirea spațiilor interioare. Fie că vei alege o soluție de răcire prin intermediul sistemului de pardoseală sau ventiloconvectoare o pompă de căldură poate asigura și partea de răcire
Aici îți pot prezenta acesta idee mai pe scurt in cadrul videoclipului de pe canalul Studio Office Kolectiv