logo Website

Diferența dintre Panourile solare si Panourile fotovoltaice

Ambele soluții ne ajută să ne producem energia pe care o vom folosi în locuința noastră, de aceea astăzi vom vorbi despre diferența dintre panourile solare si panourile fotovoltaice.

Energia solară ne poate încărca panourile fotovoltaice și astfel ne putem produce singuri energia electrică pentru locuința noastră

Astăzi vorbim despre cum ne putem produce singuri energia de care avem nevoie pentru o casă.

Soluțiile da pot fi multiple, însă prima care ne vine tuturor în minte este cea cu panourile solare.

În acest caz ne vom raporta la panourile fotovoltaice , asta pentru că nu de puține se face confuzie.

Care este diferența între panourile solare și panourile fotovoltaice ?

În primul rând trebuie să povestim câteva chestii despre ce înseamnă ambele pentru că sunt diferite!

Casă cu panouri fotovoltaice

Tipurile de panouri

  • Panourile solare

Panourile solare se referă la acele instalații utilizate pentru producerea de apă caldă folosind energia solară.

Nu de puține ori am întâlnit această formulare de panouri solare atribuită de în fapt panourilor fotovoltaice, ceea ce este parțial eronat.

panouri solare apă caldă

Prin intermediul acestui articol aș vrea să re stabilim acest aspect deoarece această confuzie ne poate pune în situații neplăcute.

Panourile solare prin modul lor de amplasare, de cele mai multe ori pe acoperișul locuinței, vor capta energia solară și vor încălzi apa din întreaga instalație.

Astfel se diminuează astfel consumul de energie pentru încălzirea aceleași cantități de apă.

Aceste panouri solare fac parte din întregul ecosistem de producere al energiei prin intermediul echipamentelor auxiliare.

Cum alegem un sistem de panouri solare ?

În funcție de numărul de utilizatori dintr-o locuință veți putea știi cu ușurință ce tip de panou solar vă este necesar.

Fiecare sistem oferă informații despre cantitatea de apă stocată, și implicit încălzită.

Astfel încât să o puteți diviza cu ușurință pentru toate utilizările de pe parcursul unei zile pentru toți utilizatorii din locuință.

Un sistem de panouri solare poate funcționa cu un sistem auxiliar de încălzire?

Da, desigur! Ba chiar aș putea spune că este și indicat să aveți si o sursă clasică de producere a apei calde menajere, sub formă de back-up.

Acest mod de funcționare trebuie conceput încă din fază de proiect de către specialitatea de instalații. Astfel modul de funcționare al celor două sisteme să fie unul controlat sau chiar automatizat.

Cum se montează un sistem de panouri solare ?

Soluția de montaj se va hotărî în detaliu cu firma de montaj, însă de principiu aceste panouri solare pentru producerea apei calde se montează pe acoperiș.

În funcție de tipul de acoperiș pot fi detalii tehnice diferite. Trebuie să cunoașteți modul și soluția de montaj încă din faza de ofertare din două considerente.

Prima ar fi de ordin tehnic, și aici mă voi raporta la montajul pe acoperiș astfel încât să vă asigurați că nu veți afecta calitatea acoperișului.

Dacă spre exemplu ne vom raporta la un acoperiș din tablă, recomandarea mea ar fi să evitați pe cât posibil perforarea / găurirea tablei.

O astfel de metodă poate strica acoperișul, și poate face loc unor viitoare infiltrații de la apă sau zăpadă.

O a doua explicație ar fi de ordin financiar și calitativ, și aici mă refer că este important să cunoașteți modul de lucru și accesoriile ce vor fi folosite pe parcursul etapei de montaj.

  • Panourile foto-voltaice

Panourile foto-voltaice sunt diferite de panourile solare! Cu toate că ambele vor folosi energia solară ca o resursă, utilizare acestei energii va fi diferită.

Montaj panouri fotovoltaice

Energia solară din panourile foto-voltaice va fi convertită prin intermediul celulelor din panourile foto-voltaice, în energie electrică, pe care o veți putea folosi în orice moment.

Aceste panouri solare mai depind în schimb și de alte echipamente pentru a funcționa, și aici mă refer că mai este nevoie de un invertor, regulator de tensiune, și după caz de bateri.

Utilizarea bateriilor pentru un sistem cu panouri foto-voltaice este indicat atunci când dorești să stochezi energia pe termen mai lung și să o utilizezi chiar și atunci când panourile foto-voltaice au randament mai scăzut.

Ce sistem de panouri foto-voltaice este potrivit pentru o casă?

Sistemele de panouri foto-voltaice vor fi dimensionate de această dată în funcție de consumatorii uzuali ai unei locuințe. În funcție de cât va indica acest calcul, spre exemplu, o casă de 100 metri pătrați poate avea un consum de la 4 până la 7 kw chiar, în situația în care folosește o pompă de căldură și are un amplasament într-o zonă mai rece.

Un proiect tehnic de instalații va avea un astfel de calcul pentru a știi clar ce anume consumatori aveți, și în acest fel să știți ce fel de panouri vă vor fi necesare.

Cum se montează panourile foto-voltaice ?

De principiu soluțiile ar fi de 2 tipuri.

Cea care este cel mai des folosită, și cumva și cel mai la îndemână este soluția de montaj pe acoperișul locuinței.

Cu toate astea, eu personal nu îl recomand a fi cel mai bun sistem de montaj.

Montajul panourilor foto-voltaice pe acoperiș poate avea un impact negativ în modul de lucru al panourilor.

montaj panouri fotov-oltaice pe acoperis

Mai exact căldura degajată de către suprafața acoperișului, tablă sau țiglă, poate supraîncălzi panourile montate pe acoperiș mult mai repede decât pe alt sistem.

Supraîncălzirea celulelor foto-voltaice va duce la scăderea randamentului pentru panourile fotovoltaice, fix în momentul cel mai de vârf, când producția este la cote ridicate.

Pe lângă acest aspect, montajul panourilor pe acoperiș va influența și durata de viață a panourilor montate pe acoperiș.

Desigur există și avantaje pentru acest mod de montaj, și anume că este cel mai ieftin și rapid de realizat.

Un alt mod de montaj al panourilor fotovoltaice, ar fi pe structură metalică, în zone deschise ( gradină sau curte), sau pe un sistem de tip car-port sau foișor, fără alte elemente plane care să reflecte radiațile solare spre panouri.

car port cu panouri foto-voltaice

Sisteme de panouri foto-voltaice

Panou solar fotovoltaic Longi LR5 66HIH 500 M, monocristalin, 500 W

Panou solar fotovoltaic Longi LR4 HIH 445 M, monocristalin, 445W

Contor electronic inteligent Huawei DTSU666-H, trifazat, Smart Power Sensor

Invertor Huawei SUN2000-15KTL-M2, trifazat, Wi-Fi, 15 KW

Invertor Huawei SUN2000-6KTL-L1, monofazat, Wi-Fi, 6 KW

Baterie modulara Huawei LiFePO4 LUNA2000-5-E0, 5 KW

Dacă vrei să afli mai multe, mai jos îți voi lăsa câteva videoclipuri unde am vorbit despre panourile foto-voltaice, și cred eu că sunt informații complementare acestui articol.

Îți mulțumesc că ai ajuns până aici și mi-ai citit acest articol.

Dacă vrei să afli mai multe despre un kit de panouri foto-voltaice si invertor aici îți las un link către articol pe acest subiect

Dacă ți-a fost util și ți-a plăcut, dă-i un share pe rețelele de socializare

Un kit de panouri foto voltaice potrivit pentru casa ta. Am prezentat aici o serie de panouri, pe care le poți instala pentru locuința ta în orice moment pentru producția de energie electrică proprie, sau chiar de a deveni prosumator!
Scurt ghid pentru a te documenta inteligent despre panourile foto-voltaice
Pașii prin care poți deveni prosumator cu locuința și panourile foto voltaice pe care le ai deja

Devino susținător!

Like us!

amenajare apartamente cu doua camere

Proiectele Imobiliare in 2021 - Investitii imobiliare bucuresti

Play Video
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Afla ultimele noutati

Multumim! V-ati abonat cu succes

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Birou de Arhitectura si Urbanism will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.