Pereti cu rezistenta la foc

Proprietatile de rezistenta a in utilizarea de pereti cu rezistenta la foc

Notiuni si specificatii

Cateva notiuni introductive care duc la utilizarea unor produse cu astfel de specificatii

Sub aspectul securităţii la incendiu o construcţie trebuie proiectată și executată astfel încât în caz de incendiu: elementele portante să-și menţină stabilitatea o perioadă de timp determinată, propagarea focului și fumului în interiorul construcţiei și la vecinătăţi să fie limitată.

Ocupanţii să se evacueze în siguranţă sau să fie salvaţi prin alte mijloace, iar echipele de intervenţie să poată acţiona în condiţii de securitate.

Securitatea la incendiu

Securitatea la incendiu a construcţiilor se poate realiza printr-un ansamblu de măsuri tehnice în care un rol esenţial îl au sistemele de protecţie pasivă şi activă împotriva incendiului.

Sistemele de protecţie pasivă se referă, în principal, la asigurarea unei comportări la foc adecvate a materialelor, produselor, elementelor de construcţie, în ansamblu, la acţiunea incendiului necesare realizării obiectivelor ce presupun îndeplinirea cerinţei securitate la incendiu

Daca vrei sa stii cine sunt cei care participa in proiectare la tot acest proces, pentru ca sunt mai multi specialisti care propun solutiile conform normelor de siguranta, sus in dreapta este un clip despre Siguranta la foc.

Sa simplificam putin limbajul si sa trecem in revista putin partea de terminologie.

De fapt asta incerc sa aduc catre voi, o explicatie mai pe larg a unor termeni si situatii.

Ce inseamna Incendiu

Proces complex de ardere, cu evoluţie necontrolată, datorat prezenţei substanţelor combustibile şi a surselor de aprindere, a cărui apariţie şi dezvoltare are efecte negative prin producerea de pierderi de vieţi, pagube materiale, etc. și care impune intervenţia organizată pentru stingere.

Ce inseamna Incendiu generalizat

Fază în care totalitatea materialelor și substanţelor combustibile este implicată într-un incendiu.

Ce inseamna Inflamabilitate

Aptitudinea unui material sau produs, de a arde cu flacără în condiţii specificate.

Comportamentul la Foc

Totalitatea schimbărilor fizice şi chimice intervenite atunci când un material, produs sau ansamblu, este supus acţiunilor unui incendiu standard.

Combustibilitatea materialelor (elementelor de construcţii)

Capacitatea acestora de a se aprinde şi arde în continuare, contribuind la creşterea cantităţii de căldură dezvoltată de incendiu.

Reactie la foc

Comportare a unui material care, prin propria sa descompunere, alimentează un foc la care este expus, în condiţii specificate.

Rezistenta la Foc

Aptitudine a unui produs de a păstra, pe o durată de timp determinată, stabilitatea la foc, etanșeitatea la foc, izolarea termică impuse și/sau orice altă funcţie impusă, specificate într-o încercare standardizată de rezistenţa la foc.

Grad de rezistenţă la foc

Capacitatea globală a construcţiei sau a compartimentului de incendiu de a răspunde la acţiunea unui incendiu standard, indiferent de destinaţia sau funcţiunea acestuia.

Compartiment de incendiu

Construcţie independentă, precum şi construcţii comasate sau grupate, amplasate la distanţele normate faţă de vecinătăţi, sau volum construit compartimentat prin pereţi antifoc faţă de construcţiile adiacente.

Acum sa revenim la rezistena la foc, proprietatea cheie pe care o regasim la gips-cartoane si usi, dar mai sunt si alte materiale.

Aici intram in detalii cu privire la clasa de rezistenta la foc.

Clasele de rezistenta la foc

Aceasta clasa rezistenta la foc este prezentata pe minute, mai exact pe rezistenta si pastrarea proprietatilor in minute, in timpul arderii.

Avem :

  • RF – 15 min
  • RF – 20 min
  • RF – 30 min
  • RF – 45 min
  • RF – 60 min
  • RF – 90 min
  • RF – 120 min
  • RF – 180 min
  • RF – 240 min

Aceste clase fac parte din agrementul tehnic.

De asta de cele mai multe ori in amenajarile interioare, este recomandat la achizita produselor cu specificatii de tip rezistenta la foc, sa solicitati pe langa factura, si agrementul tehnic.

Deobicei agrementul tehnic ar trebui sa va fie prezentat inca dinaintea achizitiei de catre consultantul de vanzari.

Acesti timp sunt orientativi, si sunt stabiliti in urma unor teste de laborator pe respectivul materiale, in anumite conditii create, in mediu de laborator – test.

Unde intalnim cel mai frecvent folosirea acestor produse cu astfel de specificatii?

Rezistenta la foc ridicata este obligatorie la peretii despartitori din spatiile cu acces public (centre comerciale, mall-uri, cluburi etc) sau la peretii semineelor.

Pentru constructia lor se folosesc placi din gips carton antifoc.

Masuri

Este necesara o clasa de rezistenta EI 180 sau chiar mai inalta. Sistemele de gips carton se pot folosi pentru o rezistenta la foc ridicata, cu un cost relativ redus si putin efort.

Asa ca, in compartimentarea spatiilor interioare pentru o separare mai buna si intro siguranta deplina, se recomanda folosirea peretilor RF, si ii puteti recunoaste si vizual, pentru ca sunt rosi de culoare.

Dupa cum ne dam seama un perete RF poate conta foarte mult in timpul de propagare al unui incendiu intr-o cladire de birouri sau mall.

Usile cu proprietati de rezistenta la foc

Dar ar mai fi ceva, si anume usile RF!

Degeaba ne asiguram ca peretii sa fie RF, daca usile sunt tot cele ieftine, si proaste.

In astfel de situatii ne sunt necesare usi cu rezistenta la FOC.

La fel ca la peretii de gips carton avem si usile cu proprietatile de rezistenta la foc.

Clasele pentru rezistenta la foc sunt EI30, EI60, EI90 si EI120 pentru usile rezistente la foc . Am putea mentiona si depsre clasele de rezistena si EW30, EW60, EW90 si EW120 pentru cortine.

Aceste usi le recunoastem usor , pentru ca sunt diferite din constructie, si de cele mai multe ori metalice.

Usi metalice omologate rezistente la foc conform standardelor europene EN 1634, ce respecta normele stricte cu privire la rezistenta la foc, pe durate de 60, respectiv 120 de minute.

Beneficiile oferite de usile metalice

Usile metalice rezistente la foc ofera beneficii peste premizele de asteptare din partea usilor din lemn: duritate, siguranta, durabilitate si rezistenta la foc. Spre deosebire de usile din lemn, nu sunt supuse riscului de descompunere sau al efectului cariilor de lemn.

Aceste usi sunt adaptabile oricarui mediu de lucru ce respecta cerintele dinamice si constante de distributie. Pot fi instalate in zone de resedinta, supermarketuri, spitale, depozite si orice cladire din sectorul public sau privat.

O caracteristica deosebita este reversibilitatea ce ofera posibilitatea de a schimba sensul de deschidere, in cazul mutarii ulterioare a balamalelor.

Usa metalica rezistenta la foc este o structura solida la care ancorarea se face cu cleme sau bolturi, in functie de tipul de zidarie in care se face montajul. Toate acestea fac usile metalice antifoc un produs fiabil si functional. Usile metalice rezistente la foc plane se livreaza finisate si asamblate complet, facilitand procesul de montare a usii.

Detalii tehnice, ar fi foarte multe, mai ales daca ar fi sa discutam despre usi.

Tu ce tip de gips-carton folosesti in placarile de la constructia ta?

Ce parere ai despre folosirea unor astfel de usi?

Like us!

amenajare apartamente cu doua camere

Proiectele Imobiliare in 2021 - Investitii imobiliare bucuresti

Play Video
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Afla ultimele noutati

Multumim! V-ati abonat cu succes

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Birou de Arhitectura si Urbanism will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.