Proiectul Cathedral Plaza – Demolare

Mormanul de sticlă care încurcă și deranjeză pe toată lumea Proiectul Cathedral Plaza – Etapa de demolare

Demolare Cathedral Plaza, declarată ilegală prin decizie definitivă a instanței. Foto: Facebook / Nicușor Dan

Aceasta clădire pare să aibă o poveste fără de sfârșit și cu toate astea, în continuare se comportă ca o fantomă urbană.

Amplasată în buricul târgului, și mult contestată încă de la primele săpături de fundație, această clădire tocmai ce a primi vestea cea mare!

Cathedral Plaza va fi demolată!

După ani si ani, se pare că instanta, nu mai stiu care pentru că acest proiect s-a tot plimbat de colo colo, a emis verdictul: DEMOLARE

ISTORIC PROIECT Cathedral Plaza

  •          Cathedral Plaza este un proiect dezvoltat de Millennium Building Development
  •          Februarie 2006 – Primăria Sector 1 a dat autorizație de construire, iar lucrările au început în același an.
  •          Aprilie 2006 – Arhiepiscopia Romano-Catolică din București a contestat în instanță autorizația din cauza faptului că imobilul afecta structura și imaginea Catedralei Sfântul Iosif. A urmat o serie de litigii.
  •          Iunie 2011 – construcția imobilului a fost finalizată.
  •          Iulie 2011– Curtea de Apel Suceava a respins a șasea și ultima cale extraordinară de atac promovata de constructor, “stabilind irevocabil nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza.
  •          Iunie 2012 – Tribunalul Dâmbovița stabilește că Primarul Municipiului București trebuie să emită decizia privind desființarea Cathedral Plaza, având în vedere faptul că imobilul a fost construit fără autorizație de construire legală.
  •          Ianuarie 2013 – Curtea de Apel Ploiești stabilește că sentința este definitivă și irevocabilă, iar Cathedral Plaza trebuie demolată la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

Se va demola Cathedral Plaza?

Aceasta este întebarea pe care ne-o punem multi, si anume executarea sentinței.

Până în acest moment, cunoaștem că primarul Nicusor Dan, a iesit cu o declarație clară, că a semnat decizia de demolare a acestei clădiri.

Bine bine, dar se poate oare rezolva asa usor?

Ei bine… e cu dus si intors…..

Această clădire de pe General Berthlot, apartine investitorilor S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L, cei care au fost si ei parte in tot acest proces de anulare a autorizatiei de construire, și implicit demolare.

Ideea este că legea 50/1991 spun că demolarea unei constructii existente se poate realiza doar in baza unei autorizatii de demolare in acest sens, cu revenire la forma anterioară a terenului.

Ce înseamnă asta?

Înseamnă că dezvoltatorul mai sus menționat, ar trebui sa își contracteze un arhitect, în vederea realizării unei documentatii tehnice, în vederea obtinerii autorizatiei de demolare….

Va face el oare asta?!

Aici este marea necunoscută, ca demolarea este un procedeu complex, si atent…sau poate mai degrabă neatent legiferat….

Pe cine ajuta demolarea ?

În teorie, nu prea o să ajute pe nimeni, si pe langă asta, va fi si o procedură destul de poluantă si complicată pentru această demolare.

Într-adevăr, contestatarii si anume, Biserica Romano-Catolică, va fi poate singura multumită de o astfel de demolare.

Terenul va rămâne gol, si probabil va deveni ținta unei alte clădiri de Birouri.

Procedura de demolare de tip Up-Down, va costa 20 de milioane de euro, care for achitati în primă faza de catre Primăria Municipiului Bucuresti, urmând ca mai apoi să fie recuperati de la proprietar…. greu de crezut, este foarte posibil ca această cheltuială să rămână pe cârca Bucurestenilor.

Ce urmează după demolare?

După acest proces de demolare urmează o multime de probleme.

În primul rand aducerea terenului la forma initială este una foarte complicată, si nu imposibil, dar aproape imposibil de realizat….

O altă chestie, vor fi noile procese, poate că interminabile, cu contestatii, probeleme cu costurile, si nu este nimic iesit din comun, ca după câțiva ani să ajungem în punctul în care dezvoltatorul să câștige și să aibe dreptate…. o nebunie nu?!

Vor fi multe procese, asta este clar!

Dezvoltatorul

Legal vorbind în această poveste dezvoltatorul are o pozitie delicată si anume, beneficiar de bună credintă.

În primă faza, acesta, a întreprins toate demersurile, pentru a obtine autorizatia de construire, act ce se emite urmărind procedurile legii 50/1991.

Acesta primeste autorizatia, pe care a solicitat-o în baza certificatului de urbanism, (deci a întrunit toate cerintele legale), si se apucă de construit.

Putin mai târziu este oprit din finalizarea lucrărilor cu procesul si contestațiile începute.

Primeste ulterior, decizia, cu privire la anularea autorizatiei de construire, mai pe scurt, primăria (emitentul autorizatiei de construire) se răzgândește și zice stop joc.

După această faza, dezvoltatorul este pus in fața legii de a lamuri această treabă printr-o contestație.

Aici începe o poveste de ani de zile, pe care nu o voi mai detalia acum.

Mesajul Cathedral Plaza

Asa cum am mai spus, demolarea este acțiune în primul rând nesustenabilă si usor inutilă.

Da, într-adevăr, acel spatiu ar fi frumos să revină la starea inițială, doar că……

Pe acel teren, pe PUG Bucuresti, din anii 2000, si expirat de o vesnicie, apare un semn, care indică, permisiunea unor clădiri înalte, cu rol de accent.

Nu pot susține cât de bun a fost acel PUG cu propunerea asta, mai mult sau mai putin inspirată, însă de aici pleacă totul.

Această clădire, de fapt actul de demolare al acestei construcții, se doreste a fi un manifest, un exemplu de asa NU, pentru cei care încalcă legiile pe parcursul construcției.

Cu toate că ăasta este mesajul principal, este posibil să fie foarte scump, si fără efect.

Personal sunt în dubii să mă pronunț, dacă după o ulterioară demolare, noi dezvoltatori, vor fi afectati sau speriati, astfel incât sa nu mai incalce legea… greu de confirmat…. cu toate că asta se doreste.

E posibil să iasă doar un fiasco si cam atât…….

Am vorbit si aici despre acest proiect

Like us!

amenajare apartamente cu doua camere

Proiectele Imobiliare in 2021 - Investitii imobiliare bucuresti

Play Video
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Afla ultimele noutati

Multumim! V-ati abonat cu succes

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Birou de Arhitectura si Urbanism will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.