Temperatura potrivita din casa-Tu stii care este temperatura optima?

De ce este importanta temperatura din casa, si ce importanta are

Temperatura potrivita din casa

Este atunci cand simti ca procesul de respiratie nu iti este pus la un challenge. Atunci cand temperatura nu se masoara in functie de cat de cald sau rece ne indica pielea. Temperatura casei nu se masoara senzorial cu propria piele. Aceasta se masoara corect cu termometre si daca urmam un ghid corerespunzator ne putem securiza sanatatea.

Tipuri de incalzire

Ce inseamna asta? Citind articolul vei afla in detaliu

Un scurt sumar la ce urmeaza sa afli urmarind acest articol cu privire temperatura potrivita din casa

 1. Rolul temperaturii optime din casa
 2. Cum setam / reglam temperatura potrivita din casa
 3. Temperatura corespunzatoare pentru fiecare camera
 4. Temperatura perfecta pentru un ambient potrivit pentru somn
 5. Reglarea si mentinerea temperaturii optime in locuinta pentru copii
 6. Instrumente de masura si control pentru temperatura interioara
 7. Cele mai frecvente intrebari, dileme, mituri si raspunsuri pentru a identifica temperatura optima pentru casa

1. Rolul temperaturii optime din casa

Studiile cercetatorilor precum si proiectele demarate in ultimi ani de catre acestia au avut ca scop de a identifica utilizatorul ca profil normal. In esenta cercetarile au avut ca obiectiv de a afla cum percep oamenii temperatura ideala pentru mediul ambiental si cum se raporteaza la aceasta temperatura.

Studiile si cercetarile subliniaza ca umiditatea are un rol foarte important, fiind un factor de influenta pentru gradele celsius. Acolo unde umiditatea este prezenta, confortul poate fi prezent. Este echivalent cu un spatiu chiar la temperaturi mult mai scazute. Similar cu alta incapere unde umiditatea este scazuta sau absenta si temperatura mai ridicata. De aici extragem ca odata cu umiditatea scazuta si este iminenta cresterea tempeeraturii si automat valorile vor fi mai mari.

Indreptandu-ne atentia asupra efectelor produse de o temperatura reglata la un prag prea ridicat ori, din cauza, prea scazut. Cercetatorii au extras cateva lucruri interesante.

Daca esti tipul de persoana careia ii place caldura, vei afla ca specialistii au extras faptul ca, o camera incalzita, unde teperatura defineste acea caldura traditionala masurata senzorial (cu pielea), vei avea probleme de concentrare, acest proces fiind foarte ingreunat.

Nu poate fi trecut cu vederea si impactul asupra planetei. Pentru fiecare grad in plus, dar si a consumului financiar pentru a incalzi o locuinta.

In extrema opusa, o locuinta foarte racoroasa poate fi periculoasa pentru om. Aerul rece poate transporta mai putini vapori de condens pe mobila, ferestre, pereti. In acest context se poate favoriza un micro ecosistem pentru inflorirea sporilor de mucegai.

Acest mucegai este daunator pentru sanatate, iar indepartarea lui poate fi foarte greu de reealizat. Revenind, reglarea unei temperaturi ambientale potrivite devine din ce in ce mai important.

2. Cum setam / reglam temperatura potrivita din casa

Parerile sunt variat impartite si o mare majoritate au definitie proprie. Acestea sunt diferite de ceea ce insemna temperatura normala din casa. Majoritatea vor raspunde ca pentru ei cald si confortabil inseamna atunci cand temperatura de confort atinge 20-25 grade Celsius. Desigur si acest interval variaza in functie de seson si de localizarea locuintei .

Vor fi situatii, uneori des intalnite cand cei care percep confortul la temperaturi ridicate.

Anotimpul de iarna, fiind un anotimp rece, poate induce psihologic, nevoia de caldura, si asocierea confortului cu caldura. Studiile ne spun ca temperatura ideala pentru sezonul rece este de 21°C, cum de altfel vara, o buna parte din persoane sunt pregatiti pentru a seta temperatura din incaperi, cat mai rece, la aproximativ 20°C.

Atunci cand dormitoarele sunt la ultimul etaj expuse pe partea cu soarele, daca beneficiezi de un singur termostat care regleaza temperatura pentru intreaga locuinta, cu siguranta vei dori sa mentii un nivel mai scazut, in jurul unor temperaturi de aproximativ 18°C-20°C, pentru a nu incalzi peste limita camere din casa.

Acest lucru este valabil pentru senzorul amplasat in camera cea mai calduroasa. Asta inseamna ca ii vei constrange pe ceilalti prezenti in casa sa suport pentru binele celorlati cateva grade in plus.

Daca ai casa cu subsol, rcomandam sa il folosesti in mod frecvent. O sugestie buna ar fi sa il mentii calduros. Acest spatiu este una din zonele cele mai reci ale unui spatiu locativ.

3. Temperatura corespunzatoare pentru fiecare camera

In lista de mai jos, iti prezentam temperaturile pentru cele mai utilizate spatii dintr-o locuinta

 • Living: 20-22°C
 • Dormitor: 16-19°C
 • Bucătărie: 18-20°C
 • Baie: 22-24°C
 • Hol: 15-18°C
 • Cămară: 15-18°C
 • Bibliotecă: 20-22°C

Acesta sunt standarde de valori, pentru persoanele care sunt frecvent in casa (timp petrecut mai mult in-door) si active. Mare atentie, aceste temperaturi se recomanda a fi diminiuate inainte de somn, pentru o odihna corespunzatoare.

Atunci cand putem lua un caz al unei locuinte nelocuite, tempereatura ambientala, se recomanda sa nu coboare sub 10-15 grade Celsius atunci cand conditiile meteo nu sunt dintre cele mai favorabile, spre exemplu pentru cele doua anotimpuri toamna – iarna.

Se recomanda o atentie pentru a nu scadea sub aceasta temperatura pentru protectia instalatilor. Acestea au nevoie de o anumita temperatura, care sa le ofere o protectie. Este necesara temperatura pentru a nu intra in degradare datorita ne utilizarii frecvente.

4. Temperatura potrivita din casa pentru un ambient potrivit pentru somn

Temperatura din zona de dormit, are un impact semnificativ. Calitatea somnului influenteaza starea de bine de a doua zi. Poti face o comparatie cu o zi torida stand pe un sezlong la soare cu cocktailul tau preferat. Dupa o sesiune de 30 de minute o ora, intervine senzatia de somnolenta si letargie. Amintirea unor experiente similare, iti vei da seama ca ti-au afectat pe moment starea de spirit si nivelul de energie. Este posibil sa nu fi sesizat asa tare daca erai in vacanta.

In urma unor astfel de moment, se genereaza niste tipare, cu perceptia gresita despre temperatura ideala pentru odihna. Acesti oameni considera ca o temperatura ridicata este ceea ce au nevoie si ca le este cea mai potrivita, in realitate situatia sta exact invers.

Dupa spusele cercetatorilor in somnolgie atunci cand incaperile au o temperatura mai scazuta, racoroase, contribuie intr-un mod pozitiv la o noapte de odihna profunda.

De aici recomandarea lor este ca temperatura din dormitor sa fie setata undeva intre 16-22 Grade Celsius. Pentru cei mici, temperatura recomandata ca fiind ideala pentru camera de odihna in timpul somnului este 16-24. Ar trebui sa fie cuprinsa intre 16-24 garde Celsius.

O sa va intrebati … asa temperaturi scazute?!

In urma acestei intrebari raspuns este cel generat de catre organism care va reactiona cand simte nevoia de repaus. Atunci cand vine timpul pentru repaus, si somn, acesta incepe procesul de reducere a temperaturii corpului cu cateva grade. Aceasta reactie biologica este esentiala pentru o odihna nocturna corespunzatoare si relaxare. Atunci cand odihna nu se mai poate realiza temperaturile sunt prea ridicate sau scazute sub limitele de mai sus prezentate.

Setarea termostatului inainte de somn poate avea un impact serios si direct asupra calitatii somnului si acesta, la randul lui are consecinte directe asupra calitatii vietii.

Studiile ne arata ca temperaturile nepotrivite ale spatiului de dormit au un rol foarte important. Acestea pot sta la bazele insomniei de cele mai multe ori

5.Reglarea si mentinerea temperaturii optime in locuinta pentru copii

Orice parinte are un un cod genetic scris in ADN. Doreste tot ce-i mai bun pentru copilul sau, si constient fiind stii ca fiecare copil este diferit fata de ceilalti.

Daca afli ca o temperatura corect setata, l-ar ajuta sa adoarma, esti pregatit sa iti asumi responsabilitatea de a face tot ce poti pentru a ajuta procesul, nu-i asa?

Momentele de odihna sunt primordiale. Importanta lor asupra celor mici, deoarece creierul lor este in dezvoltare si corpul are nevoie sa isi recapte energia pe care o sa o consume a doua zi.

In medie un copil atinge intre 9 si 13 ore de somn pe noapte, in functie de varsta. Daca copilul tau are probleme cu insomnia, temperatura din casa ta poate fi o cauza.

Ca sa alegi temperatura potrivita pentru dormitorul unde se odihneste copilul tau, poate fi delicata si greu de ralizat. Sfaturile din acest articol te vor sustine sa poti sa decizi cum setezi si cum alegi temperatura optima.

Faza de inceput ar fi sa setezi termostatatul la 22 de grade Celsius. Poti verifica asta si cu termometre punctuale de camera. Inchide usa dormitorului 2-3 ore, si apoi adu-l in acea camera si incearca sa afli cum percpe acel spatiu, cald sau rece.

Daca raspunsul este de prea frig, incearca sa urci inca 2 grade la 24 de grade celsius. Cu toate instinctiv ai spune ca nu va fi o mare diferenta,insa chiar se va face o diferenta.

Daca nici metoda aceasta nu functioneaza, reia acest ghid dupa raspunsurile care este valoarea care il va face sa simta confortul.

Anotimpurile

Chiar daca vorbim despre anotimpul vara sau iarna, toamna sau primavara, trebuie sa iei in calcul si temperatura de afara aferenta fiecarui sezon.

Atentia sporita trebuie indreptata catre anotimpul de vara si iarna. Sunt anotimpurile cand temperaturile pot scapa de sub control.

Poti evita aceste ruperi de confort si de temperaturi, vara pornind Aerul conditionat la prime ore ale zile, pentru realiza un mediu controlat inainte de a se incalzi in casa. Este mai usor sa mentii o temperatura potrivita din casa decat sa schimbi temperatura.

Acest procedeu te va ajuta si sa economisesti pe termen lung. Configurand solutii de optimizare si pentru sistemele de racire pentru a nu lucra din greu pentru a raci spatiul.

6.Instrumente de masura si control pentru temperatura interioara

Odata rezolvata dilema cu aflarea temperaturii optime pentru spatiile locative, case, apartamente, precum si valorile pentru fiecare spatiul in parte, exista si aparate care sa ajute la reglarea temperaturilor interioare.

Printre cele mai importante aparate care sunt utile si necesare intr-o locuinta putem aduce vorba despre centrala termica, necesara pentru a incalzi locuinta ( daca aceasta nu este la sistemul de termoficare al orasului).

Pentru sezonul cald, vei avea nevoie de un aparat de aer conditionat. Un ventilator, si un aparat de tratat aerul, asta mai ales atunci cand apar probleme cu umezeala.

Poti alege si achizitia unui termostat, necesar pentru a iti indica temperatura. Super deal, ar ca acesta sa fie cat mai smart, astfel incat sa poata comunica si cu telefonul.

Sursa de incalzire

Daca locuinta ta este racordata la sistemul de incalzire centralizat al localitatii precum ( RADET – Bucuresti ). Este foarte important sa ai si un device pentru a stabilir corect caldura din casa. Pentru asta poti afla mai multe in articolul de aici, si iti recomandam sa consulti un specialist.

Trebuie sa ti cont si de un alt aspect si anume, gradul si clasa de incadrare a imobilului din punctul de vedere al eficienta energetica. Poti afla asta printr-un certificat energetic, unde vei afla clasa de incadrare energetica a locuintei ( poti solicita unul aici ).

In urma unui astfel de certificat energetic, poti realiza un studiu specializat pentru ce solutii alternativa poti utiliza pentru a ii creste clasa energetica. In functie de asta vei stii ce imbuntatiri poti aduce la casa ta. Este important ca imobilul sa fie termoizolat.

7.Cele mai frecvente intrebari, dileme, mituri si raspunsuri pentru a identifica temperatura optima pentru casa

Care este temperatura normala in casa?

Vara 24-25 de grade Celsius

Iarna pentru confort si santate sunt recomandate temperaturi de 20 grade Celsius.

Exista o temperatura recomandata pentru o casa nelocuita?

Nu sunt niste standarde setate, dar se recomanda ca temperatura sa nu coboare sub 10 grade, pentru protejarea instalatiilor.

Nu o sa fie prea frig la 20 grade iarna?

Nu, deoarece corpul va rezona cu mediul ambiental si din contra, aceasta temperatura de confort va realiza modul de relaxare mentala si corporala pentru un somn odihnitor.

Share this:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email