Tranzitia de la Oras la Sat

Urbanizarea satelor romanesti

Cand s-a intamplat pentru prima data procesul de urbanizare si cum au aparut primele asezari urbane

În primul rand începând cu anii 1950 mai exact 1948 România postbelica a început un proces de accelerare cu privire la creșterea numărului de locuitori din mediile urbane.

Din notele istorice aflăm că în 1948 civilizația urbana era în procent de 24% și de aici plecând aceasta creștere care mai târziu avea sa atingă rapid pragul de 54% în 1990.

Bucuresti in Comunism

Cine sunt cei preocupati de aceste miscari ?

Uniunea arhitecților în urma unei analize al acestui fenomen a încadrat aceasta mișcare ca fiind un exploziva și foarte rapida.

Miscarea în sine a fost definita astfel, deoarece relocarea populației rurale în mediile urbane nu a fost una individuală, de la sine ci una forțată de stimularea industrializării.

Regimul Ceaușist avea un plan promovat prin mijloace propagandistice cu promisiuni iluzorii pentru oamenii simplii și de la tara, care ar fi făcut orice pentru a evada din sărăcie și foamete.

Industrializarea în fapt avea mare nevoie de forță de muncă, si cand spunem forță de muncă ne referim cu adevărat la forță.

Aceasta strategie a asigurat creșterea populației muncitoare și formarea proletariatului.

Comunismul

Sistemul comunist avea de fapt de foarte puține chestii la acel moment ca să facă oamenii dependenți. Prin oferirea unui case în blocurile se noi de atunci, reprezenta o obligație cu simt de răspundere foarte mare pentru vechiul țăran, care cu greu ar fi abandonat un drept primit.

Blocuri pe soseaua Giurgiului

Industrializarea

În fapt în acest fel sistemul comunist și a asigurat fidelitatea muncitorului roman. Acest lucru a dus la dezvoltarea industriala, dar si la ruperea unui ecosistem și anume depopularea stelor.

Urmarea avea sa vina cativa ani mai târziu când consecințele au început sa iasă la suprafață precum: populație îmbătrânita , scăderea mediului social , scăderea performantei in educație.

Astea erau efectele pe plan local. La nivel de întreg a mai apărut o problema și anume scăderea forței agricole.

Acest lucru nu a fost unul plăcut pentru Ceaușescu încercând sa remedieze acest lucru prin înființarea de CAP-uri și sistemele de coop.

Aparitia cartierelor dormitor

Crearea cartierelor dormitor a fost un upgrade al noilor cetățeni urbanizati.

Realizarea acestor cartiere avea ca scop gestionarea cât mai clara a forței de munca.

Schimbările apărute în urma revers-ului

Miscarea in sens invers

În 2021, asistam la o miscare în sens invers. Poate ca dacă am analiza mai atent am fi cam urmașii de a doua generație a celor mutați din rural la bloc.

Acum miscarea a luat o turnura inversa. Orășenii get – be – get, se pregătesc acum sa abandoneze orașele.

O mare parte dintre ei, au plecat în ideea realizarii propriului proiect de casa, o alta parte sunt dispuși în preluarea locuințelor din satele românești.

Aceasta noua generație face acest pas, pas care în trecut de generațiile anterior a fost făcut invers.

Acesta generație de azi, pleacă spre rural, căutând liniștea si natura.

Diferenta fata de trecut este ca noua generatie se intoarce in rural cu alte activitati.

Este oare benefica aceasta mișcare pentru societate?!

Răspunsul este cu Da și Nu.

Generația care acum călătorește către satul romanesc vine cu un bagaj foarte vast de inteligenta și cunoștințe dobândite atât prin studii, pentru ca o mare parte dintre ei fiind persoane cu studii universitare, diferit fata de situația inversa din comunism.

Aceste calități pot fi benefice pentru satul romanesc, si pentru a ridica nivelul educației și al traiului. Problema apare în schimb la partea de agricultura.

Stim clar ca mediul rural, peste tot în lume, a fost mereu locul productiv al resurselor de hrana.

Aceasta producție a fost asigurata de oamenii simpli care asta aveau de multe ca și activități principale.

Acum în situația data, unde timpul în sine are alte conotații, dar si lipsa experienta de a lucra pământul poate genera o destabilizare care poate fi ireversibila.

Conflictul social

Ce inseamna aceasta mutare propriu-zisa?

Mutarea în mediul rural ar trebui sa fie o miscare foarte asumata si cu o capacitate de adaptare la mediul de acolo, astfel incat fie prin uniune cu alte persoane sa putem vorbim despre înființarea de ferme, sau creșterea în gospodărie a unei părți din produsele de consum.

Modificarile structurii satului romanesc pot avea doua consecinte, precum intr-un film, un scenariu pozitiv sau un scenariul negativ.

Scenariul pozitiv ar fi cel de a aduce plus valoare satului romanesc, prin cunostiintele si experienta acumulata la oras. Urbanizarea satului romanesc nu inseamna doar aparitia unor blocuri hidoase, care sa transforme fizic satul in oras.

Ce inseamna aceasta Urbanizare

Urbanizare inseamna si configurarea unei comunitati cu valente noi, si un confort ridcat, fara a introduce noi elemente de ordin antropic.

Structura sateasca ar trebui sa ramana in fond si la urma urmei la fel, doar posibilitatile si accesul informatiei ar trebui facilitat.

Scenariul negativ este cel in care, noi cetateni mutati vor sa isi faca simtita prezenta impunand reguli precum intr-un mediu urban.

Prima chestie ar fi ca o astfel de atitudine intruziva poate diastruge satul romanesc, atat cat mai este el sat. De asemenea o astfel de pozitie intruziva poate fi dur taxata, pentru ca in momentul in care vi intr-o comunitate unde majoritatea este de sine statatoare, impunerea propriilor tale reguli poate fi o eroare, o eroare cu efect bumerang care poate duce inclusiv la respingerea ta din acea comunitate.

Ori nu cred ca cineva face o astfel de miscare spre a fi respins.

Cred ca satul romanesc ar trebui usor incurajat si ajutat in domeniile de educatie, si de economie. Interventia asupra traditiilor locului sau a obiceiurilor poate fi mai mult decat nociva.

Agricultura si Micro-farmingul

Micro-agricultura se face in mod diferit in rural fata de industrial. Este foarte posibil sa mai vezi o caruta, un cal, o vaca… daca astea te vor deranja si vrei sa le schimbi va trebui sa intelegi ca nu poti face altceva decat un rau pe viitor indelungat.

Nou venitul la sat, ar trebui sa vina sa sustina micro-farmingul si productia proprie de alimente proprii.

Acest articol a fost realizat dupa o discutie pe care am vizualizat-o pe un grup pe facebook, ,,MUTAT LA TARA – Viata fara ceas“.

Acolo cineva isi punea problema, mai exact deranjat de vecinul care isi crestea cei 2 porci, si mai exact deranjul era generat de rezidurile generate de cele doua animale.

Animalele de la tara

Convietuirea

Cel care a fost deranjat de situatie, era o persoana nou mutata la sat. In principiu cam asta este viata la sat, care vine la pachet si un bagaj olfactiv.

Mai frapant a fost modul de raportare asupra acestei probleme, si anume de a genera o schimbare cu sens de interdictie asupra vecinului mai exact a cresterii propriilor sale animale.

Nu la foarte scurt timp a fost publicata o postare oficiala de ministerul agriculturii, cum ca nu se vor interzice astfel de practici cu privire la cresterea animalelor in propria gospodarie.

Astfel de pozitionari toxice, pot fi generatoare de probleme sociale, dar si mai grav pot modifica productia locala.

Populatia urbana, nou mutata in mediul rural, in mare parte, au facut aceasta mutare impreuna cu activitatilor lor.

Activitatiile profesionale, multe bazate pe on-line si remote, si foarte putine pe schimbarea stilului de viata au facilitat acest lucru

Schimbarea stilului de viata ar fi presupus si micro-farming-ul si productia proprie, insa aceste efecte se vor vedea in urmatorii ani.

Zonele rurale, pentru moment sunt doar partial pregatite. Pe deoparte infrastructura inca este intr-o faza incipient dezvoltata si de multe ori nivelul social nu incurajeaza o dezvoltare lineara. Inca ne confruntam cu zone rurale, cu saracie, si ajutoare sociale.

Tranzitia de la urban la rural, poate fi o oportunitate totodata pentru comunitatile bastinase satesti, deoarece intoarcerea sau revenirea persoanelor cu studii medii si superioare, pot genera un efect de magnet asupra comunitatii locale.

Cu siguranta acest subiect il voi mai aprofunda pe viitor, deci to be continue….

Like us!

amenajare apartamente cu doua camere

Proiectele Imobiliare in 2021 - Investitii imobiliare bucuresti

Play Video
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Afla ultimele noutati

Multumim! V-ati abonat cu succes

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Birou de Arhitectura si Urbanism will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.