logo Website

Vata Bazaltică: Soluția Ideală pentru Izolația Termică și Fonică

Izolație termică si fonică cu vata bazaltică poate fi soluția corectă a unei case este esențială nu doar pentru confortul locatarilor, dar și pentru eficiența energetică a locuinței.

Pe piața materialelor de construcție, vata bazaltică se remarcă drept una dintre cele mai eficiente soluții pentru izolația termică și fonică. La mathaus.ro, veți găsi o gamă variată de produse din vată bazaltică care răspund diverselor nevoi de izolare.

În acest articol, vom explora în detaliu beneficiile utilizării vatei bazaltice, proprietățile sale tehnice, aplicațiile practice și ofertele disponibile pe mathaus.ro.

Ce este vata bazaltică?

Vata bazaltică, cunoscută și sub numele de lână de rocă, este un material de izolație fabricat din bazalt, un tip de rocă vulcanică. Procesul de producție implică topirea bazaltului la temperaturi foarte ridicate, urmată de filarea acestuia în fibre subțiri.

Rezultatul este un material izolant dens și durabil, care oferă multiple avantaje comparativ cu alte tipuri de izolație.

Procesul de producție

 1. Extracția bazaltului: Materia primă, bazaltul, este extrasă din cariere. Aceasta este o rocă vulcanică abundentă și accesibilă, ceea ce face ca vata bazaltică să fie o opțiune ecologică.
 2. Topirea: Bazaltul este topit într-un cuptor la temperaturi de aproximativ 1400°C – 1600°C. La aceste temperaturi, rocile se transformă într-o lavă lichidă.
 3. Filarea: Lava topită este trecută printr-un filator industrial, unde este transformată în fibre subțiri. Aceste fibre sunt apoi răcite rapid pentru a-și păstra forma și proprietățile.
 4. Formarea: Fibrele sunt aglomerate și comprimate pentru a forma panouri, saltele sau role de vată bazaltică. În acest stadiu, se pot adăuga lianți și aditivi pentru a îmbunătăți performanța materialului.
 5. Ambalarea: Produsele finite sunt tăiate la dimensiuni standardizate și ambalate pentru transport și distribuție.

Proprietățile tehnice ale vatei bazaltice

Vata bazaltică este apreciată pentru o serie de proprietăți tehnice care o fac ideală pentru aplicații de izolație termică și fonică:

 1. Conductivitate termică redusă: Vata bazaltică are o conductivitate termică foarte scăzută, de obicei între 0.035 și 0.040 W/mK, ceea ce o face extrem de eficientă în păstrarea căldurii în interiorul clădirilor în timpul iernii și în menținerea răcoarei pe timpul verii.
 2. Izolație fonică superioară: Structura fibrelor permite vatei bazaltice să absoarbă și să atenueze zgomotele, oferind o izolație fonică excelentă. Aceasta este utilizată frecvent în aplicații unde reducerea zgomotului este o prioritate, cum ar fi studiourile de înregistrări sau clădirile de birouri.
 3. Rezistență la foc: Fiind fabricată din rocă vulcanică, vata bazaltică este incombustibilă și poate rezista la temperaturi foarte ridicate fără a se topi sau a emite gaze toxice. Aceasta are un punct de topire de peste 1000°C, oferind o protecție excelentă împotriva incendiilor.
 4. Durabilitate și stabilitate dimensională: Vata bazaltică nu se contractă, nu se deformează și nu se degradează în timp. Aceasta își menține proprietățile izolaționale pe termen lung, chiar și în condiții de umiditate ridicată.
 5. Permeabilitate la vapori: Materialul permite trecerea vaporilor de apă, prevenind astfel acumularea de umezeală și formarea mucegaiului, menținând un mediu sănătos în interiorul clădirii.
 6. Eco-friendly: Vata bazaltică este produsă din resurse naturale abundente și poate conține materiale reciclate. Procesul de fabricație este relativ prietenos cu mediul, iar produsul final este complet reciclabil.

Avantajele utilizării vatei bazaltice

Eficiență energetică

Izolația termică oferită de vata bazaltică ajută la reducerea consumului de energie necesar pentru încălzirea și răcirea clădirilor. Aceasta contribuie la reducerea facturilor la energie și la diminuarea amprentei de carbon a locuinței. Studiile arată că o izolație termică adecvată poate reduce pierderile de căldură cu până la 30-40%, ceea ce înseamnă economii substanțiale pe termen lung.

Confort acustic

Într-o lume din ce în ce mai zgomotoasă, confortul acustic devine o necesitate. Vata bazaltică absoarbe eficient sunetele, reducând zgomotul exterior și interioarele între camere. Acest lucru este deosebit de important în clădirile de apartamente, birouri sau în zonele urbane aglomerate.

Siguranță la incendii

Rezistența la foc a vatei bazaltice o face o alegere excelentă pentru clădirile care necesită un nivel ridicat de protecție împotriva incendiilor. În caz de incendiu, vata bazaltică nu contribuie la propagarea flăcărilor și nu emite gaze toxice, protejând astfel viețile oamenilor și structura clădirii.

Durabilitate

Vata bazaltică are o durată de viață foarte lungă și își menține proprietățile izolaționale de-a lungul timpului. Aceasta este rezistentă la dăunători, cum ar fi insectele și rozătoarele, și nu este afectată de mucegai sau putregai. Stabilitatea dimensională asigură faptul că materialul nu se va micșora sau deforma, menținând astfel eficiența izolației pe termen lung.

Sustenabilitate

Utilizarea vatei bazaltice contribuie la protejarea mediului înconjurător. Aceasta este fabricată din resurse naturale abundente și poate conține un procent semnificativ de materiale reciclate. De asemenea, vata bazaltică este complet reciclabilă la sfârșitul ciclului său de viață, reducând astfel impactul asupra mediului.

Aplicații practice ale vatei bazaltice

Vata bazaltică poate fi utilizată într-o varietate de aplicații de izolație, atât în clădirile rezidențiale, cât și în cele comerciale sau industriale. Iată câteva dintre cele mai comune utilizări:

Izolația pereților exteriori și interiori

Pentru pereții exteriori, vata bazaltică este folosită pentru a reduce pierderile de căldură și pentru a îmbunătăți eficiența energetică a clădirii. În plus, aceasta contribuie la reducerea zgomotului exterior, creând un mediu interior mai liniștit. Pentru pereții interiori, vata bazaltică asigură o bună izolare fonică între camere, fiind ideală pentru locuințele multifamiliale sau clădirile de birouri.

Izolația acoperișurilor și mansardelor

Acoperișurile și mansardele sunt zone critice în ceea ce privește pierderile de căldură. Vata bazaltică este ideală pentru izolarea acestor zone, datorită proprietăților sale termice și rezistenței la foc. Aceasta ajută la menținerea unei temperaturi constante în interiorul clădirii și la protejarea împotriva incendiilor.

Izolația pardoselilor

Vata bazaltică poate fi utilizată și pentru izolarea pardoselilor, oferind atât izolație termică, cât și fonică. Aceasta reduce transferul de zgomot între etaje și contribuie la eficiența energetică a clădirii. În plus, vata bazaltică este rezistentă la umezeală, prevenind astfel deteriorarea pardoselii în timp.

Izolația plafoanelor și tavanelor

Izolația plafoanelor și tavanelor cu vată bazaltică ajută la reducerea transferului de căldură între etaje și la îmbunătățirea confortului acustic. Acest lucru este deosebit de important în clădirile de birouri sau în locuințele multifamiliale, unde reducerea zgomotului este esențială pentru crearea unui mediu confortabil.

Izolația instalațiilor industriale

Vata bazaltică este frecvent utilizată și în industria grea, pentru izolarea conductelor, a cazanelor și a altor echipamente industriale. Proprietățile sale termice și rezistența la foc fac din vata bazaltică o alegere ideală pentru protecția și eficiența echipamentelor industriale.

Produse din vată bazaltică disponibile la Mathaus

Pe mathaus.ro, veți găsi o gamă variată de produse din vată bazaltică, potrivite pentru diverse aplicații de izolație. Fie că aveți nevoie de izolație pentru pereți, acoperișuri, pardoseli sau instalații industriale, mathaus.ro oferă soluții adaptate nevoilor dumneavoastră. Iată câteva dintre produsele (un articol complementar aici) disponibile:

Vată bazaltică pentru pereți

 1. Panouri de vată bazaltică: Acestea sunt disponibile în diverse grosimi și densități, fiind ideale pentru izolarea termică și fonică a pereților exteriori și interiori. Panourile sunt ușor de instalat și asigură o performanță de lungă durată.
 2. Role de vată bazaltică: Rolele sunt flexibile și pot fi tăiate la dimensiunile dorite, fiind ideale pentru aplicații unde este necesară o adaptabilitate crescută. Acestea oferă o bună izolație termică și fonică, fiind potrivite pentru pereții interiori și exteriori.

Soluție cu vată bazaltică pentru acoperișuri și mansarde

 1. Saltele de vată bazaltică: Acestea sunt concepute special pentru izolarea acoperișurilor și mansardelor, oferind o protecție termică excelentă și rezistență la foc. Saltelele sunt ușor de instalat și contribuie la menținerea unei temperaturi confortabile pe tot parcursul anului.
 2. Plăci rigide de vată bazaltică: Plăcile rigide sunt ideale pentru acoperișurile plate sau înclinate, oferind o izolație termică și fonică superioară. Acestea sunt durabile și rezistente la compresiune, asigurând o performanță de lungă durată.

Vată bazaltică pentru pardoseli

 1. Plăci de vată bazaltică pentru pardoseli: Acestea sunt special concepute pentru izolarea termică și fonică a pardoselilor. Plăcile sunt durabile și rezistente la umezeală, prevenind deteriorarea pardoselilor în timp.
 2. Izolație pentru pardoseli flotante: Aceste produse sunt ideale pentru pardoselile flotante, oferind o bună izolație fonică și termică. Acestea contribuie la reducerea zgomotului între etaje și la îmbunătățirea confortului locuinței.

Utilizare vată bazaltică pentru plafoane și tavane

 1. Panouri de vată bazaltică pentru tavane: Acestea sunt concepute pentru izolarea termică și fonică a tavanelor, contribuind la reducerea transferului de căldură și zgomot între etaje. Panourile sunt ușor de instalat și asigură o performanță de lungă durată.
 2. Sisteme de izolație acustică pentru plafoane: Acestea sunt ideale pentru clădirile de birouri sau locuințele multifamiliale, unde reducerea zgomotului este esențială. Sistemele de izolație acustică contribuie la crearea unui mediu confortabil și liniștit.

Vată bazaltică pentru instalații industriale

 1. Izolație pentru conducte: Vata bazaltică pentru conducte este concepută pentru a oferi o protecție termică excelentă și rezistență la foc. Aceasta ajută la menținerea eficienței energetice a sistemelor de conducte și la protejarea acestora împotriva incendiilor.
 2. Izolație pentru cazane și echipamente industriale: Vata bazaltică este ideală pentru izolarea cazanelor și a altor echipamente industriale, oferind o bună protecție termică și rezistență la foc. Aceasta contribuie la eficiența energetică a echipamentelor și la protejarea împotriva incendiilor.

Concluzie

Vata bazaltică este un material de izolație versatil și eficient, potrivit pentru o gamă largă de aplicații. Proprietățile sale tehnice, precum conductivitatea termică scăzută, izolația fonică excelentă, rezistența la foc și durabilitatea, o fac o alegere ideală pentru izolarea termică și fonică a clădirilor rezidențiale, comerciale și industriale. La mathaus.ro, veți găsi o selecție variată de produse din vată bazaltică, adaptate nevoilor și preferințelor dumneavoastră. Vizitați site-ul lor pentru a descoperi oferta completă și pentru a beneficia de produsele de înaltă calitate disponibile. Investind în vată bazaltică, veți asigura un confort termic și acustic sporit, siguranță la incendii și eficiență energetică pentru clădirea dumneavoastră.

 • Puteți găsi câteva modele de vată minerală chiar în lista de mai jos:
 • Vata minerala de sticla – AICI
 • Vata minerala de sticla Isover Domo Twin – AICI
 • Vata minerala bazaltica Isover PLE PLUS – AICI
 • FLANSA 90MM pentru fixare diblu pe suport LEMN/OSB – AICI

Aici puteți afla mai multe urmărind videoclipul pe acest subiect

Devino susținător!

Like us!

amenajare apartamente cu doua camere

Proiectele Imobiliare in 2021 - Investitii imobiliare bucuresti

Play Video
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Afla ultimele noutati

Multumim! V-ati abonat cu succes

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Birou de Arhitectura si Urbanism will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.