logo Website

Cat costa serviciile unui Arhitect?

Poate ca pare o intrebare redundanta cu privire la cat costa serviciile unui Arhitect, insa ajungem la acest articol dupa o sesiune de moncageala Romaneasca!

Ce face un arhitect?

Ma numesc Ionut si sa stabilim din capul locului, nu sunt arhitect, sunt urbanist. Scriu acest articol, in urma unor sesiuni de scrolling pe facebook, unde vad abordari sinistre de la cetateni cu poze oneste, catre colegii mei arhitecti, care duc pana in cele mai fade negocieri.

Meseria de arhitect

Cum de altfel, in trecut, a fi arhitect era o meserie nobila clasificata, acum a ajuns sa fie negociata mai ceva la un talcioc ordinar la margine de mahala.

Toata munca mea pe care o duc pe canalul meu de YouTube, (daca vrei sa ma si vezi aici este locul CANALUL MEU ) in mare parte o fac pentru comunitatea mea, si pentru domeniul proiectantilor, de a consolida piata.

Canal YouTube

Chiar daca de la mare departare, unii vor crede ca un urbanist si un arhitect sunt precum soarecele si pisica, sa stii ca nu e asa. Exista foarte multa capacitate de colaborare si relatii profesionale, ce pot dezvolta de multe ori business-uri de nisa foarte bune.

Poate ca aceasta comuniune functioneaza chiar mai bine decat relatiile profesionale intre ahitecti.

Mi se pare foarte trist, sa vezi cum se pandesc dupa colt, pentru vanatoarea unui client, client care te asteapta la linia de finish sa iti spuna ca MOCA este moneda lui de plata, si ca de fapt el iti face un favor, ca te lasa sa ii faci proiectul.

Va dati seama cat de departe s-a ajuns?

Cred ca este lesne de inteles ca nefiind eu arhitectul, acest articol nu este o refulare a unor frustrari…. este doar o pozitie de aparare a colegiilor mei arhitecti.

HUB working, ar fi deja o utopie in aceasta bransa, si nu inteleg de ce, avand in vedere ca vorbim totusi de o industrie creativa.

Proiectele de urbanism sunt o alta poveste care are alte detalii complicate, pe care insa nu le voi amesteca in acest articol, insa revenind la proiectele de arhitectura, care au ajuns sa fie negociate mai ceva ca la piata, trag linie si va spun ca nu asa se face treaba!

Arhitect

De ce arhitect?

Care este rolul arhitectului?

Hai sa o luam cu exemple rudimentare, fara insa a leza pe nimeni.

Voi va dati totusi seama, ca un arhitect poate avea aceeasi pozitie, de importanta precum un medic?!

Si daca uneori pozitia sa va fi mai suverana?!

Pozitia arhitectului si rolul in societate

Cum adica domne, sa fie arhitectul superior medicului?!
Pai se prea poate ca da!

Unde ai putea avea un bloc operator daca nu intr-un spital bine planificat de un arhitect care sa fi studiat inainte acel program si o tona normative?! In camp? ca pe front?…. Face operatii cu organe deschise?!

Da! Pot spune ca in 2021 unii arhitectim, au ajuns sa umble cu organele deschise, usor zombificati! Si ochii in sevraj sunt tot un organ, ochii alungiti dupa clientul ala care iti ofera celebra pozitie de sclavie….

De ce s-a ajuns aici?! Ca om normal ai spune: ,, Naiba stie!

S-a ajuns aici datorita derapajelor de la normal, si a compromisurilor facute tot de arhitecti.

Nici pe departe nu spun ca nu exista si arhitecti, care isi respecta cu onoare si demnitate codul deontologic, si profesia! Problema mea este la cei care sunt vizibili si direct expusi in piata, care semnalizeaza si fac haotic stanga dreapta fara sens.

Marketing profesional

Exista asa ceva?

Da exista si inca la un nivel foarte profesional!

Însa daca iti prestezi serviciile pe low-cost este evident ca nu poti sustine promovarea ta ca specialist.

Sa ne intelegem, cand vorbim de promovare, ne referim la bugete! Mai deunazi il ascultam pe Cristian China-Birta care spunea foarte clar: ,, Daca vrei sa ai succes in campaniile de promovare, si vrei sa te expui, ar trebui sa aloci aproximativ 20% din cifra de afaceri!” Cât?!!!!

Vedeti costa! Daca vrei sa ajungi la client costa!

Pai daca eu bag bani in promovare, de ce ar trebui sa ofer munca voluntara sau prost platita?!

Sau

Daca eu bag bani in promovare fie ca vorbim de Google Ads, Youtube, Facebook sau Instagram, de ce ar trebui sa fiu faultat de un mic specialist, care vine si face dumping?!

Alocati bugetele necesare si creati campanii de marketing catre clientul dorit! Cand veti face asta veti aprecia mult mai mult etapa de ofertare.

acces teren amenajare hol cu pantofar amenajare interioara amenajari apartamente doua camere apartamente in bloc nou apartamente mici arhitect Arhitectura arhitectura orasului birou arhitectura CasaContainer Case case antiatomice case cu pret redus case mici case pasive Case tip a constructii decor hol intrare design distantare hol apartament imprejmuire locuinte materiale de constructii mersul pe bicicleta in oras nibe nicusor dan pompa de caldura pompe de caldura proiecte bune proiecte case proiecte case de vis proiecte case mici proiecte imobiliare proiectul casei de vis racire tavane studio sustenabilitate tavan fals teren terenuri Urbanism vata bazaltică

Cat costa?

Asa incepe o conversatie de la un client doritor de proiect de arhitectura pentru casa lui mult dorita copiata de pe blogurile din Polonia!

In apararea colegilor mei arhitecti, va spun de pe acum, sa luati in calcul ca orice discutie poate fi o consultanta, si trebuie platita. Din punctul meu de vedere, nu consider ca o sedinta de o ora, o ora jumate ar trebui sa fie facturata sub 150 de euro. Nu cred ca ar fi normal.

Proiectele cat costa?! Toti si-ar dori gratis / moca.

Va anunt ca nu este asa, si nici nu ar trebui sa fie asa! Un proiect pentru o casa de 3 dormitoare cu mansarda, ar putea sa inceapa de la 15 euro pe metru patrat fara specialitati precum inginerie de rezistenta sau instalatii.

Desigur, observand pe facebook-ul mare, cautarea cea mai mare este dupa gratuitati si proiecte de case, de-a gata de pe net. Mi-as dori sa revina si cei care si-au cumparat proiectele de pe site-uri, proiecte de case multiplicate sa ne spuna cum si ce au facut cu ele?

[the_ad id=”13857″]

Ce servicii ofera un Arhitect?

In primul rand de la inceputul proiectului si pana la final, iti va oferii in permanenta servicii de consultanta, pe care de multe ori, nu le poate cunatifica spre a fi facturate.

Apoi este cel care iti oferta intregul suport pentru casa ta mult dorita, asta insemnand:

  • Concept
  • Design
  • Proiect pentru autorizatia de construire
  • Proiect Tehnic
  • Detalii tehnice de executie
  • Documentatii pentru obtinere avize
  • Randari 3D
  • Optional iti poate oferi si serviciul de depunere / obtinere avize
  • Certificatul de urbanism

Toate aceste servicii sunt servicii care au niste costuri, pe care tu, ca si client ar trebui sa le cunosti si sa ti le asumi inca de la inceput.

Retine, serviciile ieftine, pot genera rezultate si mai ieftine, si uneori dezastruase.

Iti multumesc ca ai avut rabdare sa citesti tot articolul, si te invit sa ma urmaresti si pe YouTube si sa te abonezi la newsletter.


Cu siguranta ti-ar mai fi de interes si:

  • Cum se obtine autorizatia de construire – https://bit.ly/32XcLFJ
  • Proiect casa Vali – https://bit.ly/3FTzf93
  • Ce inseamna Tiny House – https://bit.ly/3eIzect
  • Arhitectura orasului Bucuresti – https://bit.ly/3qpT4hP

Like us!

amenajare apartamente cu doua camere

Proiectele Imobiliare in 2021 - Investitii imobiliare bucuresti

Play Video
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mike
2 years ago

De câți arhitecți încap pe metru pătrat. La prețurile actuale din târg, e mai avantajos să cumperi un arhitect primăvara și să-l ții undeva în curte să crească până în iarnă pentru a pune atunci la lucru arhitectul în care ai investit tot anul.

Mike
2 years ago

Meseria de arhitect in România e o glumă pentru mulți dintre arhitecții fără clientelă potentă financiar.

Ce Se
Ce Se
2 years ago

Polonezul munceste sa faca proiecte si sa le vanda. Munceste sa faca sait sa le vada lumea (marketing by sharing). Arhitectul roman fura pozele de la polonez si le pune la el pe sait. Si dupaia se plange ca n-arunca clientul cu mii de euro. E nomal ca arhitectii sa faca mii de euro, da aia care muncesc mult si aduc plus valoare (ca polonezii).

https://www.studiokolectiv.ro/case-simple-la-tara.html
domywstylu?

Ce Se
Ce Se
2 years ago

Extra la fundatie (50/90..110), extra la stalpi (colturi si goluri), extra la armare (fiecare al 2-lea rand, colturile golurilor), centuri, extra coloana ventilare. Foarte complicat.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Afla ultimele noutati

Multumim! V-ati abonat cu succes

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Birou de Arhitectura si Urbanism will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.