Pompele de caldura – Avantaje si dezavantaje si de ce este un sistem de viitor
Pompele de caldura, sunt o solutie alternativa, la sistemele clasice de incalzire pentru o casa.
Cum alegi pompa de caldura
Ce criterii ar trebui sa iti stabilesti atunci cand decizi sa instalezi un astfel de sistem, pentru incalzirea casei tale.
Totodata acest sistem este si un sistem care este definit ca fiind sustenabil
Cele mai importante lucruri de care trebuie sa tii cont ar fi urmatoarele:
- Modul si principiul de functionare pentru o pompa de caldura
- Tipuri si modele de pompe de caldura
- Modul de a alege o pompa de caldura, si ce ar trebui sa stii atunci cand cumperi
- Ce ar fi de ales intre o pompa de caldura si o centrala pe lemne / peleti
Prima treaba pe care ar trebui sa o stii, este faptul ca pompa de caldura in timp de demonstreaza a fi foarte eficienta pentru încalzirea, dar si pentru răcirea caselor inlusiv pentru preparea apei calde menajere.
Agentul frigoric – utlizarea la incalzire
Pompa de căldura este un dispozitiv care prin intermediul agentului frigorific pe care il va trece prin mai multe procese, precum vaporizare sau condensare, cu ajutorul unui compresor considerat plamanul instalatiei.
Circulatia agentului frigorific
Circulatia agentului frigorific, care circula prin tevile dintre vaporizator si condensator, facilitand astfel un transfer de energie.Eliberarea de caldura, de catre agentul frigorific se poate realiza atunci cand se va atinge o temperatura foarte mare in camera de compresor.
Rezultatul si anume vaporii care sunt incalziti devin lichiziti si elibereaza energia stocata sub forma de caldura catre sistemul de incalzire al casei.
Modul de distributie al caldurii in spatiile interioare se poate face prin intermediul ventiloconvectoarelor, sau prin sisteme de încălzire prin pardoseala, chiar si calorifere.
Sursele de baza pentru sistemul de incalzire prin pompe de caldura sunt:
- Aer
- Apa
- Sol
Acestea sunt sursele care sunt folosite de catre pompele de caldura, si cu ajutorul compresoarele este procesata si livrata catre spatiile interioare a casei.
Ce fac pompele de caldura
Pompele de caldura aer-apa sunt cele mai folosite, si sunt cele care transporta caldura din aerul exterior catre interior pentru a oferi confortul necesar si pe timp de iarna si pe timp de vara.
Dualitatea acestui sistem, care poate fi capabil atat pentru incalzirea spatiului, dari si pentru racire, din punctul meu de vedere il pozitioneaza ca fiind unul foarte eficient, si foarte serios de luat in seama.
Incalzire – racire – climatizare
Capacitatea tehnica pe care o ofera aceste pompe de caldura, atat pentru climatizare dar si pentru preparea apei menajere, ofera plus avantaj acestui sistem.
Performantele, dar si specificatiile tehnice, poztioneaza aceste sisteme de incalzire ca fiind foarte eficiente pentru energia consumata, in comparatie cu o centrala electrica, sau centrala termina, gaz, lemn, peleti.
Eficienta acestui sistem, poate fi intr-adevar influentata si de temperaturile foarte scazute, dar si de modul cum este casa termoizolata.
Despre termoizolatia caselor aici un articol:
Tipuri si modele pompe de caldura
Pompe de caldura aer – apa
Aceasta functioneaza pe principiul utilizarii aerului exterior pentru a incalzii spatiile interiore, chiar si atunci cand temperaturile de pe anotimpul rece sunt destul de scazute.
- O astfel de pompa poate livra caldura catre mai multe tipuri de terminale, ventiloconvectoare , calorifere sau incalzire in pardoseala.
- De asemenea aceasta pompa poate fi folosita si pentru preparea apei calde.
- Avantajul acestui tip de pompa de caldura, nu necesita o investitie foarte mare deoarece caldura este preluata direct din aer, ne mai fiind nevoie sa conectezi aceasta pompa la o sursa de apa, sau sa faci foraje in pamant.
- Un alt avantaj poate fi dat de catre modalitatea simplificata de conectarea la echimpamente multiple pentru livrarea caldurii in casa, chiar si la sistemele existente.
- Pretul unei instalatii de acest tip, pentru o astfel de pompa de caldura, poate de asemenea un al mare avantaj.
- Instalare pompa de caldura, usoara si rapida
- Produce apa calda
- Poate raci intreg spatiul cu usurinta vara
- Intretinere mica
O nota foarte importanta, pe care am sa o repet de mai multe ori, si anume : este foarte important cum este izolata casa
Pompe de caldura sol – apa
O astfel de pompa de caldura, se bazeaza foarte mult pe energia preluata din sol, mai exact energia geotermala, pentru producerea de caldura, dar si pentru climatizarea locuintei, racire.
Modul de functionare este pe baza unui circuit inchis, prin canale de colectare verticale sau orizontale in functie de suprafata de teren existenta, si foarte important in functie de studiul geodezic.
Avantaje
- Mentine temperatura, constanta, a sursei
- Eficienta ridicata a pompei
- Posibilitatea de a fi conectata la mai multe variante de sisteme : calorifere, incalzire prin pardoseala
- Capacitate de racire a camerelor.
Dezavantaje
- investitie ridicata
- costuri ridicate pentru forajele geotermale
- limitari in aplicatii
O nota foarte importanta, pe care am sa o repet de mai multe ori, si anume : este foarte important cum este izolata casa
Pompe de caldura apa-apa
Acest tip de pompa de caldura (apa-apa) foloseste apa subterana pe care o vor accesa din panza freatica, deci depinde foarte mult de adancimea unde vei avea acces la panza freatica.
Importanta panzei freatice
Avantajul acestei pompe poate fi si folosirea apei din surse externe cum ar fi apa din lac sau chiar si rauri, daca ai o casa pe malul unei ape.
Aceste pompe se bazeaza foarte mult puturi si foraje foarte mult, pentru procesul de pompare si restitutie.
Avantaje:
- consum redus de energie
- eficienta sporita indiferent de temperatura exterioara
- este compatibila cu sisteme deja existente, radiatoare, ventiloconvectoare
- este silentioasa
Dezavantaje:
- este dependenta de o sursa de apa
- are nevoie de intretinere si mententata pentru foraje, mai exact denisiparea forajelor.
Cum sa alegi o pompa de caldura
Alegerea unei pompe de caldura, poate fi o mare necunoscuta, atunci cand nu apelezi la un consultant, si poate fi o incercare foarte grea.
Daca alegerea pompei de caldura se va relationa pe baza coeficientului de performanta ( COP) trebuie coroborata si cu coeficientul de performanta sezoniera ( SCOP )
Atunci cand COP este mai mare, pompa devine si este mai eficienta, si consumul de energie consumata scade devenind mai rentabila.
Pentru utilizarea functiei de racire, cu ajutorul unei pompe de caldura, sunt foarte importante de verificat, eficienta echipamentelor, cele mai rentabile pompe de caldura fiind notate cu A+++ .
Comparativul intr o centrala pe lemne / peleti si pompe de caldura, poate fi o discutie, foarte elaborata.
Criteriul de departajare fiind pretul sistemului in sine, pompa de caldura, fiind mai scumpa, si amortizarea realizandu-se pe termen mai lung.
Ce inseamna NZEB – un articol aici de la Urban Ambtion
[…] Despre acest aspect am scris mai detaliat aici […]